Scroll Top

Најбоље фотке често настају грешком фото-технике

najbole-fotke-chesto-nastaju-greshkom-f
Сличне теме

ГАЛЕРИЈА НАЈБОЉИХ ФОТО – РЕПОРТЕРА СРБИЈЕ – ДРАГАН КУЈУНЏИЋ

Велики сам љубитељ “женске фотографије”. Мислим да фотографкиње имају посебну естетику, око за детаље и, као уредник, покушавам да одаберем које догађаје колегинице иду да фотографишу, за Борбу говори Драган Кујунџић, цењени фотограф и уредник фотографије НА Тањуг

Фотографијом се бави целог живота, а свој професионални рад започео је 1988. године на РТС.

– Да би неко постао професионални фотограф, потребно је много труда и искуства, среће, а можда пре свега та-лента. Срећа је потребна да би се добила права шанса, да се у почетку ради с добрим ментором, уредником, који ће му открити и тајне заната. Преко 30 година сам професионалац, односно покушавам од тога да живим. Мада највише волим да се бавим путописном фотографијом, портретима и уличном фотографијом, најлакше сам плаћао рачуне као фото-репортер – каже Драган.

Након што 1992. започиње сарадњу са новинском агенцијом Ројтерс, где ради као фриленсер, у кратких 11 година успева да уради чак више од 600 фотографија. Иако је технологија знатно напредовала од периода његових почетака, Кујунџић истиче да је за њен квалитет потпуно неважно чиме је нека фотографија на- прављена.

ТРИ МИНИСТРА: Настала је 14.2006 у Скупштини. Министри су присуствовали некој седници, досађивали се, а и ја сам се досађивао и попео на галерију велике сале Скупштине и без неког плана и идеје направио ову фотографију. Цео низ фотографија постоји са сличним кадром, али на само једном кадру сам успео да ухватим ову позу
Шпанија, Андалузија, Ронда
Париз
ГРАДСКИ РУДАРИ Руке сакупљача секундарних сировина на депонији
Ада Бојана Кајт

– Сматрам да још нисам направио своју најбољу фотографију. Добра фотографија не мора да буде технички са- вршена, направљена по свим композицијским правилима, добра фотографија је она која у некоме ко је гледа пробуди неку реакцију. Емотивну, интелектуалну… Сјајне фотографије су често направљене тако што се искористила нека од мана фото-технике. Анри Картије Бресон је рекао да се добра фотографија не прави апаратом, већ оком, срцем и мозгом. Фотографија на коју неко реагује, макар и лоше, добра је фотографија.

У своју богату биографију уписао је и рад за дневне новине Вести, одакле прелази на место уредника фотографије недељника Европа, а од 2008. до 2010. ради на истој позицији и портала Е-новине.цом. У периоду који следи, прихвата разне послове као слободњак, а 2011. оснива Асоцијацију фотографских аутора (АФА), у оквиру које реализује шест пројеката под именом “ОкО”, у које укључује младе из рањивих групација, а свима онима који желе да почну да се баве фотографијом поручује да је најбољи начин учења почети од аналогне фотографије.

Учесник је бројних самосталних и групних изложби фотографија и стални члан жирија домаћих и међународних фото-конкурса.

Додај коментар: