Scroll Top

Највећи успех Србије у новијој историји

najveci-uspeh-srbije-u-novijoj-istoriji
Сличне теме

Шахисткиње Црвене звезде треће у Европи и прве у Србији

Захваљујући сјајним резултатима, 2023. златним словима биће уписана у анале

У срцу шаховске традиције и сјају црвено-белих боја Шаховски клуб Црвена звезда с поносом стоји као један од најстаријих и најтрофејнијих у Србији. Са до сада десет освојених државних првенстава и осам освојених купова, клуб је уклесао своје име у анале шаховске историје наше земље.

Овај изузетан спортски колектив, део велике црвено-беле породице, Спортског друштва Црвена звезда, од самих почетака своје 78 година дуге историје, представља врхунски израз спортске страсти и посвећености. Недавно, ШК Црвена звезда је постигао врхунац своје досадашње каријере.

На Купу шампиона у Драчу у Албанији женски део екипе клуба заузео је треће место међу 26 европских екипа. Ово није само најзначајнији тренутак у историји клуба, већ и најбољи резултат у новијој историји, односно највећи успех било ког шаховског клуба у Србији!

Репрезентативка Адела Великић додатно је улепшала ову причу освајањем бронзане медаље, као трећа најбоља такмичарка на четвртој табли. Прича о успеху ту не стаје. Бронзане шахисткиње Европе нису стигле ни да прославе бронзу јер их је одмах потом чекало Првенство прве лиге Србије за жене.

На овом такмичењу успеле су коло пре краја да обезбеде прво место, без иједног изгубљеног меча. С девет победа и два ремија, први пут постале су шампионке Србије.

– Једна од кључних компоненти овог успеха биле су даме које су појачале тим. У прелазном року ове године наш клуб су побољшале репрезентативка Адела Великић и млада репрезентативка Јована Срдановић. Њих две, уз ЊГМ Јовану Рапорт, Ксенију Томин, Марију Станимировић и Татјану Вукосављевић и стране такмичарке ГМ Елину Денилијан и ИМ Лилит Мкртчијан чиниле су једну јаку и хомогену екипу. Без обзира на то што се нису познавале, брзо је успостављена хемија и све су имале исту жељу – да клуб постигне најбољи могући резултат – објашњава Драгољуб Раичевић, председник клуба.

Он додаје да посебних припрема због згуснутог календара такмичења, иако су планиране, није ни било.

Све бољи резултати репрезентација, шаховских клубова и младих такмичара у женској и мушкој конкуренцији, доводе до све веће популаризације женског и шаха уопште. Све ово доприноси да се деца опредељују да науче ову древну игру.

– Сматрам да би од велике помоћи било када би медији посветили више пажње шаху и свим великим успесима не само нашег клуба већ и успесима попут оног који је постигао млади Лука Будисављевић на Омладинском светском првенству. Ипак, ново руководство Шаховског савеза Србије и Београда улива наду да за овај племенити спорт предстоје неки лепши дани.

Кад по клубовима имамо све више деце и младих који желе да науче шах, када имамо квантитет, онда ћемо из тога добити и квалитет. Због тога је Шаховски савез Београда и покренуо иницијативу да се шах, као изборни предмет, врати у основне школе – истиче Раичевић.

Један од начина промоције шаха међу младима јесте и школа шаха ШК Црвена звезда, која је дала прве омладинске прваке света Наташу Бојковић и Бору Ивкова, наводи председник Раичевић.

Поред тога, у договору с руководством, школа с територије општине Вождовац на дан школе организују симултанке, где велемајстори и интермајстори играју с децом.

– За промоцију шаха кључни су успеси клупских такмичара и такмичарки, које промовишемо путем наше интерне телевизије јер изузетан подвиг наших дама не представља само успех као такав, већ ће сигурно послужити и као инспирација младима широм земље да закораче у чаробни свет игре на 64 црно-бела поља – закључује Раичевић.

Фото: Приватна архива

Додај коментар: