Scroll Top

Болест савременог доба

bolest-savremenog-doba
Сличне теме

Удружење родитеља деце и младих оболелих од дијабетеса

Удружење Аларм је настало спонтано, као хумана и чиста жеља да свако дете оболело од дијабетеса има лакше и лепше детињство

Удружење родитеља деце и младих оболелих од дијабетеса Србије Аларм постоји тек неколико месеци, а већ може да се похвали својим доприносом доношењу најбитнијег протокола за децу дијабетичаре – протокола о поступању у школи с ученицима оболелим од дијабетеса, који је у јуну ове године донело Министарство просвете Републике Србије.

Овим протоколом дефинисан је појам безбедног школског окружења за ученике с дијабетесом у циљу спречавања могућих ситуација повећаног ризика по здравље и живот ученика, као и утврђивања процедура и обавеза свих учесника (изабраног педијатра, наставника, стручних сарадника, родитеља/других законских заступника, као и других ученика који су у истом одељењу или су у контакту с учеником с дијабетесом).

Разговарали смо с председником удружења Мирославом Стевићем, који нам је објаснио важност овог протокола и рекао више о самом удружењу, циљевима и будућим плановима.

– Протокол је велики успех и у том духу желимо да наставимо наш рад. Циљ свих активности је стварање услова у којима би ученик с дијабетесом активно и пуноправно учествовао у образовно-васпитном процесу. Следећи корак Аларма је рад на увођењу протокола у вртиће и предшколске установе јер дијабетес добијају и сасвим мала деца, чак и она од годину дана – објашњава Мирослав Стевић.

Удружење је настало спонтано, као хумана и чиста жеља да свако дете оболело од дијабетеса има лакше и лепше детињство, те да помоћ буде пружена не само деци и младима, већ и њиховим родитељима.

Својим радом Аларм тежи да побољша примарну здравствену заштиту у циљу раног откривања дијабетеса, као и да обезбеди деци и младима најквалитетније инсулинске пумпе, сензоре и иновативне лекове који би се рефундирали преко Републичког фонда за здравствено осигурање.

– Циљ нам је постизање сарадње с локалним самоуправама, Канцеларијом за младе, Туристичком организацијом Србије и свим организацијама од националног значаја – додаје Стевић.

Открива нам и како је потекла иницијатива за оснивање удружења.

– Као појединци, ми, родитељи деце оболеле од дијабетеса, нисмо ништа могли сами да постигнемо за бољитак положаја наше деце. Увек смо добијали одговоре да једино као удружење можемо да им обезбедимо боље услове јер смо, самим тим, и уочљивији. Данас смо, као удружење, у могућности да поставимо питања Министарству здравља или Републичком фонду за здравствено осигурање и тражимо одговоре. Само тако можемо помоћи нашој деци – објашњава председник Удружења Аларм.

Обележавање Светског дана дијабетеса представља идеалну прилику да се подигне ниво свести о дијабетесу и обезбеди адекватна здравствена заштита оболелим особама. Светски дан борбе против дијабетеса обележава се 14. новембра, на рођендан Сер Фредерика Бантинга, који је 1922, заједно са Чарлсом Бестом, открио инсулин.

Овим поводом удружење је припремило акцију симболичног пуштања балона у одређеним основним и средњим школама у Србији, као и у Кнез Михаиловој улици у Београду, да би деца с дијабетесом постала видљивија.

Питали смо председника удружења да ли у скорије време можемо да очекујемо још неке активности за децу.

– Крајем новембра посетићемо Центар за заштиту одојчади, деце и омладине у Звечанској и поклонити бицикл дечаку оболелом од дијабетеса, а за крај године припремамо и новогодишњу представу и поделу пакетића за сву децу чланова удружења – открива нам Мирослав Стевић.

Према проценама, око 5.000 деце у Србији болује од дијабетеса. Забрињавајући податак је да ова цифра све више расте, а национални регистар, где би се водила евиденција о броју одраслих и деце која болују од шећерне болести, не постоји.

– Једна од будућих активности Аларма је управо прављење регистра оболелих од дијабетеса у Србији. Непоуздани подаци и процене које постоје кажу да тренутно у Србији скоро милион људи болује од шећерне болести, док око 250 малишана годишње оболи. Нажалост, ова бројка је у порасту – наглашава Стевић.

Дијабетес је једна од најчешћих хроничних болести савременог човека. Сматра се да ће 20 одсто популације старости изнад 65 година добити дијабетес. Такође, говори се и о разбуктавању епидемије дијабетеса типа 2 међу децом и младима, што је до пре неколико деценија било незамисливо.

Без обзира на овако озбиљне чињенице и тешке прогнозе, чини се да се дијабетесу не поклања довољно пажње.

Интересовало нас је на који начин обични грађани могу да помогну деци и самом удружењу.

– Осим чланова удружења, имамо и пријатеље удружења, који помажу праћењем и подржавањем нашег рада. Што више људи зна за нас, то ћемо бити видљивији и лакше помоћи оној деци којој смо потребни. Осим тога, свако би требало, као одговоран члан друштва, да буде информисан и упознат с дијабетесом да би могао да помогне уколико се нађе у таквој прилици. Важно је информисати друштво и подизати свест о ономе шта ова болест носи да не би долазило до дискриминације оболелих, што се, нажалост, дешава – објашњава наш саговорник.

Када родитељ сазна да му дете болује од дијабетеса, прва установа у коју иде је болница, а одатле Специјална болница Буковичка бања, где родитељи пролазе обуку од три недеље да би после тога били препуштени да сами воде бригу о детету.

Удружење је мишљења да сваком оболелом детету треба дати могућност да се након неког времена проведеног код куће поново врати у специјалну болницу, по потреби.

– Након повратка у специјалну болницу, потребно је обезбедити рад с психологом и деци и родитељима, у циљу охрабривања и подршке. За сада су родитељи препуштени да сами брину о деци и без стручне помоћи превазилазе стрес који дијагноза доноси – додаје председник уз завршне и охрабрујуће речи да ће се удружење борити за увођење система подршке.


Контакт удружења Аларм

Аларм стоји на располагању за подршку сваком родитељу новооболелог детета на број телефона 011/67-59 533 или преко мејл адресе udruzenje@alarmsrbija.rs, као и на друштвеним мрежама удружења.


Ваше дете ће бити добро

Порука родитељима је обећање: “Нисте сами”, каже Мирослав Стевић.

– Удружење Аларм је место где могу разменити све врсте недоумица и наћи речи утехе од оних који су прошли то исто и најбоље знају да помогну у тешким моментима. Дијабетес је стање с којим се може живети потпуно нормално, уз правилне животне навике и адекватно лечење. Упркос страху и стресу, родитељима треба објаснити оно најважније – да ће њихово дете бити добро – поручује председник удружења.


Фото: Удружење Аларм

Додај коментар: