Scroll Top

Неговање старих рукотворина

negovane-starih-rukotvorina
Сличне теме

100 ЖЕНА – 100 МИНИЈАТУРА

У резиденцији канадског амбасадора 12. децембра додељене су награде за најуспешније ауторе на деветој изложби “100 жена – 100 минијатура”. Тема овогодишње изложбе била је “Чувари традиције”. Своје умеће представило је 40 мајстора старих заната из 17 општина и градова Србије и из региона, који су приложили укупно 80 радова. Награђени су Славица Васовић из Сомбора (у категорији вез и златовез), Биљана Васовић Ђурашин из Сомбора (комбинована техника) и Аница Јеленековић и Олгица Савић из Сремске Митровице (пустовање). За најбољег младог аутора проглашен је студент Факултета примењених уметности Давид Ђорђевић, родом из Зајечара, а десетогодишња Драгана Вукас из Инђије добила је специјалну награду у овој категорији.

Ово је једина манифестација ове врсте у Србији, која женама које израђују традиционалне рукотворине пружа прилику да се афирмишу и економски оснаже, истакла је Виолета Јовановић, председница Етно мреже, кровне асоцијације произвођача рукотворина из целе Србије и организатора овог пројекта.

Амбасадор Канаде у Србији Џајлз Норман, дипломатски покровитељ и домаћин изложбе, навео је да су сви изложени радови изузетни и да је очаран културним наслеђем Србије.

Додај коментар: