Scroll Top

Неизмеран допринос српској култури

neizmeran-doprinos-srpskoj-kulturi
Сличне теме

УМЕТНИЧКА ГАЛЕРИЈА “НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ”

Управо на традицији уметничког и животног дела Надежде Петровић галерија реализује и свој најзначајнији програм “Меморијал Надежде Петровић”, бијеналну изложбу актуелне ликовне праксе. Од оснивања галерија се активно бави савременом ликовном и визуелном уметношћу кроз изложбену делатност, заштиту покретних културних добара и издавачку делатност. До сада је организовано преко 320 изложби, 25 изложби Меморијала и 44 изложбе у другим градовима, а у галеријском простору у Чачку за све ово време је излагало 1.616 уметника, само на Меморијалу преко 500 уметника, уметничких група и асоцијација из целог света.

У богатој колекцији је више од 1.300 експоната, сврстаних у шест збирки: “Надежда и савременици”, “Југословенско сликарство друге половине 20. века”, “Савремена уметност”, “Спомен-збирка Богића Рисимовића Рисима”, “Збирка цртежа и карикатура Пјера Крижанића”, “Легат Породице Божидара Продановића”, као и “Спомен-збирка Соња Савић”.


УКРАТКО О ВЕЛИКОЈ НАДЕЖДИ
Надежда Петровић је рођена у Чачку 1873, у ученој, грађанској породици. После завршетка Више женске школе у Београду Надежда са 25 година почиње школовање у Минхену, у атељеу Словенца Антона Ажбеа. Већ 1900. имала је прву самосталну изложбу у Београду. Један је од оснивача организација Коло српских сестара и народна одбрана. У Београду 1912. отвара сликарску школу, а исте године пријављује се и за Први балкански рат да буде добровољац и болничарка на фронту. Њени патриотски ставови далеко су познати, а често је свој патриотизам осликавала на платну темама из националне историје и сликању предела Србије, њено је ремек дело “Косовски божури”, на ком је оековечена Грачаница. Била је добровољац и у Првом светском рату. Преминула је у Ваљеву 1915. од пегавог тифуса, док је лечила рањенике. У историји уметности остаје уписана као уметница која је увела српско сликарство у токове савремене европске уметности, а позната по сликању портрета и пејзажа.


Уметничка галерија “Надежда Петровић” је добитник неколико значајних награда, међу којима су и награда града Чачка за најбољу институцију у граду и Вукова награда. На свечаности поводом обележавања јубилеја 99 година имена Борба Галерији “Надежди Петровић” припало је специјално признање за допринос култури, за успешно реализоване изложбе у 2020. Награду је примио директор ове установе Бранко Ћаловић.

Аутор Елена Стојановић

ФОТО: ГАЛЕРИЈА ,,НАДЕЖДЕ ПЕТРОВИЋ”

Додај коментар: