Scroll Top

Пионирке из Шпаније

Сличне теме

ЖЕНСКИ УГАО У ИНСТИТУТУ “СЕРВАНТЕС”

Шест култних филмова које су режирале истакнуте шпанске редитељке средином прошлог века доступно је за бесплатно гледање овог месеца на Вимео каналу Института “Сервантес”, у оквиру циклуса “Женски угао. Пионирке”. Поменути циклус “Женски угао” обухвата новије филмове који нам служе као пример филмске продукције шпанских редитељки, али ове године, за промену, први пут су у фокусу жене које су дебитовале као филмске редитељке у периоду од педесетих до осамдесетих година прошлог века. Филмови који чине овогодишњи програм не показују само дело и естетику ових ауторки, већ и посебан поглед на Шпанију тог доба.

Поставка представе “Пет са ти са Мариом” осамдесетих година, у којој је глумила Лола Ерера, пружила је могућност редитељки Хосефини Молини да спроведе један документарни необјављени експеримент на тему сентименталног образовања шпанске послератне генерације. И управо је 19. марта на програму њен филм “Ноћна представа” из 1981.

Сви филмови се премијерно приказују у 20 часова, а потом ће током наредних 48 сати би ти доступни за бесплатно гледање на Вимео каналу Института “Сервантес”. Пројекције су на шпанском језику, са преводом на енглески.

Додај коментар: