Scroll Top

Нова галерија визуелних уметности представља изложбу уметнице Дарије С. Радаковић ,,Свиђа ми се да ти не буде пријатно“

nova-galerija-vizuelnih-umetnosti-pr
Сличне теме

Од 02. до 27. октобра у НГВУ биће представљена изложба Дарије С. Радаковић Свиђа ми се да ти не буде пријатно. Као најава, увод и саставни део изложбеног пројекта, рад ове изложбе представљен је и на билбордима у Београду. Поставка самосталне изложбе Свиђа ми се да ти не буде пријатно обухвата инсталације, објекте и текстуалне радове из Даријине уметничке архиве. Кустос изложбе је Бранислав Димитријевић.

„Сасвим је извесно да радови Дарије Радаковић имају своје утемељење у Дишановом „открићу” readymade-a. Па ипак, за разлику од већине баштиника ове линије, њен је рад далеко од онога што је Роберт Смитхсон још почетком седамдесетих укорио као „аристократску мистификацију алијенираних објеката”. Readymade је код Дарије Радаковић више постао „tongue-out” него „tongue-in-cheek”. С друге стране, најучесталија, готово свакодневна, форма деловања ове уметнице су и текстуални радови који исказују неку врсту директне провокације етаблираног вредносног система. По њеном сопственом исказу, заправо је читав њен рад посвећен радикалном неслагању са „ауторитетима, менталитетом и традицијом погрешних избора” а пре свега „фокусирању на последице наших колективних непочинстава”.

Не само да Дарија Радаковић живи у Канади, већ и Дарију Радаковић заправо нико на уметничкој сцени „лично”ни не познаје. У том смислу, ово је и прва изложба на којој као кустос сарађујем, а да никада уметницу видео нисам, нити разговарао с њом. Једина форма комуникације коју уметница прихвата је преписка. У једној таквој преписци уметница је на моје питање зашто прикрива идентитет, одговорила: „Што се мене и јавности тиче, моје ‘изостајање’ је део концептуалног пројекта који сам давно започела, а односи се на очување анонимности у глобалном тренду претеране изложености. Желим да моје име у јавности изазива асоцијације на мој рад, а не на моју појаву, ако некаквих асоцијација уопште буде… Ово носи са собом извесне потешкоће, али и привилегије којих не желим да се одрекнем.”из текста Бранислава Димитријевића, наводи се за сапоштење.

Фото: Дарија С. Радаковић

Додај коментар: