Scroll Top

ОБЕЛЕЖЕН ЈУБИЛЕЈ ФИЛМА „ВАЛТЕР БРАНИ САРАЈЕВО“

obelezhen-jubilej-filma-valter-brani
Сличне теме

Филм “Валтер брани Сарајево” са Велимиром Батом Живојиновићем у насловној улози је најбољи партизански вестерн, који поседује магију великог ратног спектакла и један од малобројних филмова којима се придаје толика пажња 50 година касније, оценили су учесници  обележавања јубилеја остварења редитеља Хајрудина Шибе Крвавца.

О “Валтеру”, који је на јучерашњи дан премијерно приказан пре пола века у сарајевској дворани Скендерија, за кога се процењује да га је у Југославији, Кини и остатку света погледало до сада око 11 милијарди људи, говорили су једини преостали члан глумачке екипе Игор Гало, музичар и писац Неле Карајлић, некадашњи управник Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић и филмски посленик Божидар Зечевић.

Догађају су у ресторану “Валтер” у београдском шопинг центру “Галерија” присуствовали и председник Скупштине Србије Ивица Дачић и отправник послова Амбасаде Кине Тијан Ишу, као и бројни новинари, званице и посетиоци. Глумац, редитељ и продуцент Игор Гало, који је у филму играо Малишу, истакао је да је обележавање јубилеја “Валтера” за њега “запањујуће, пошто су ретки филмови којима се даје толико пажње пола века касније”.

-Прошло је 50 година од таквог филма! Био сам премлад да бих могао схватити димензију с ким радим и о чему се ради. Ја сам се играо и мени је била забава. Сва срећа да нисам схватао преозбиљно, тако да филм има лежерност и друге квалитете које људи распознају – рекао је Гало. Сценарио за “Валтер” писали су Крвавац, Ђорђе Лебовић, Момо Капор и Саво Прећа, а о глумцима који су играли у филму, попут Радета Марковића, Драгомира Бојанића Гидре, Фарука Беголија или Павла Вуисића, Гало је рекао да су то били бардови југословенског филма.

-Нисам ни знао ко су они. За мене су били другари. То је дивна предност таквог друштва, који су омогућавали младима да буду опуштени под дирингентском палицом Крвавца Шибе, који је мајсторски знао да води екипу. То је искуство које ретко која теорија и академија може омогућити – истакао је глумац.

Музичар, књижевник и сценариста Неле Карајлић је оценио да славимо “првих 50 година великог филмског спектакла”, важног и незамењивог филма чија је “магија успела да хипнотише сваког ко је погледао макар једна кадар”. Према његовим речима, “Валтер” је његовој генерацији крајем седамдесетих и почетком осамдесетих био “обавезно штиво за сваког ко је држао до себе”, а реплике из филма су биле “обавезна литература и начин комуникације”.

– Детектовали смо силу пропаганде у тим филмовима и први смо који смо се почели с њом зајебавати. ”Валтер” је преживео пропаганду и нашу зајебанцију. Вешто спакован у жанр између вестерна, детективске приче и партизанског филма опстаје и поред смрти идеологије која је стајала иза њега. Ње у ствари у филму и нема. Он је огољен до чистог и јасног сукоба добра и зла, оценио је Карајлић.

Током догађаја су приказани видео и фото материјали из “Валтера” као и слика Живојиновића коју је урадио млади сликар Павле Максимовић.

Фото: Борба

Додај коментар: