Scroll Top

Одлазак лафа домаће глумачке сцене

odlazak-lafa-doma-e-glumachke-stsene
Сличне теме

Ин мемориам Милан Лане Гутовић (1946-2021)

Jугословенски и српски позоришни, телевизијски и филмски глумац Милан Лане Гутовић напустио нас је у среду 25. августа 2021. Гутовић је рођен 1946. у београдском приградском насељу Умка. Факултет драмских уметности завршио је 1967, у класи редитеља Бојана Ступице, који ће га и довести у Југословенско драмско позориште. Лане ће бити један од чланова групе младих глумаца касније познате по надимку Бојанове бебе.

„Бeлa Kошyљa“

Није било потребно много да Лане покаже сав раскошан теланат и на сцени Југословенског драмског позоришта одиграо је запажене улоге у представама “Смрт Уроша Петог”, “Kраљевић Марко”, “Kад су цветале тикве”, “Хамлет”, “Отело”, “Путујуће позориште Шопаловић”, “Протекција”, “Пучина”, “Госпођа министарка”… Потом је постао првак и драме Народног позоришта (2006-2012), а филмску каријеру започео је још 1968. у остварењу Радоша Новаковића “Бекства”, након које је уследио богати кинематографски опус. Прва главна улога припала му је 1979. уфилму Миће Милошевића “Другарчине”, адвегодине касније у “Лаф у срцу” играо је епизодну улогу Срећка Шојића. Ову улогу, која му је, на неки начин, и обележила каријеру, касније ће маестрално изнети и у “Тесној кожи”, потом и у “Белој лађи”.

„Дај ми крила“

Током вишедеценијске каријере снимио је десетине телевизијских филмова и серија, међу којима су неизоставне улоге у “Отвореним вратима”, “Метли без дршке”, “Добро вече, децо”,”Дебели и мршави”, “Црна Марија”, “Шпијун на штиклама”,”Седам и по”, али и у чувеном “Пустолову”.

„Протекција“

Сцена је била једино место на ком је Лане оберучке прихватао блештава светла рефлектора и сензацију коју је његов глумачки дар код публике изазивао. Обожавао је природну размену енергије са публиком пред којом наступа, а сцена му је била дом без обзира на то у којој тачки света се у том тренутку, најчешће са својим путујућим “Kабареом”, налазио. Господственим држањем, муњевитом довитљивошћу и хумором, који је увек суптилно и са мером плесао са сатиром,

Лане је припадао сцени, а сцена је скоро магично припадала њему. Међутим, Лане ће остати упамћен по томе какав је човек био када са сцене сиђе и када, на неко време, магија глуме престане. Миран, тих и ненаметљив по природи, Лане је живео на периферији градске вреве, у насељу Kумодраж. Својим понашањем супротставио се сваком стереотипу који прати модерног глумца – није био боем иако је, према својим речима, пробао да буде и то га је одучило. У свакодневном животу није био заинтересован за вишак пажње, а скандал није реч која је могла да се нађе у истој реченици с његовим именом. Увек и на сваком месту, својим професионализмом, манирима и радном етиком, Лане је подизао интегритет и углед саме глумачке професије и позива и због тога је остао поштован и вољен, како међу колегама тако и у народу.

Александра Ђорђевић

Фотографије: Архива Борбе

Додај коментар: