Scroll Top

Онолико си добар колико си посвећен томе што радиш

onoliko-si-dobar-koliko-si-posve-en-to
Сличне теме

ГАЛЕРИЈА НАЈБОЉИХ ФОТО-РЕПОРТЕРА СРБИЈЕ ЗОРАН ЖЕСТИЋ

Када успеш у томе да ономе ко гледа слику дочараш атмосферу и пренесеш емоцију неке друге особе или своју личну, урадио си праву ствар

Динамика посла фото-репортера, а нарочито фото-ре-портера у новинској агенцији често не оставља ни времена ни простора да се у довољној мери посветиш некој теми, али ти пружа прилику да радиш толико различитих ствари и да присуствујеш најважнијим догађајима из свих сфера друштвеног живота: политика, култура, спорт…, истиче на почетку разговора за Борбу Зоран Жестић, фото-репортер Тањуга.

Брачни пар са Ким у избегличком кампу на Ади Циганлији

Рођен је 1965, фотографијом се бави од 14. године, а новинском фотографијом већ више од 20 година. Живот фото-репортера (не воли реч каријера) почео је у новинској агенцији Фонет, потом наставио у Бети и на крају се обрео у Тањугу, где ради и данас. Извесно време био је и уредник фотографије у недељнику Блиц њуз. Како сам каже, један је од ретких, а вероватно и једини фото-репортер који је радио у све три домаће агенције. Страст према фотографији јавила се још у основној школи.

– Нисам ја изабрао фотографију, него она мене. Заражен сам фотографијом у мрачној комори кабинета за општетехничко образовање основне школе. Мирис развијача и магија када на белом папиру почиње да се појављује фотографија купили су ме за цео живот – каже наш саговорник.

Концерт Роџера Вотерса у Арени
ВМЦ Карабурма, црвена зона

Одавно се изашло из аналогне технике и ушло у дигиталну. Модерна технологија допринела је квалитету, али и процесу израде фотографије.

– Технологија се променила, али фотографија, њена суштина – не. Модерна техника помаже да брже и једноставније урадиш посао, али не и боље. Онолико си добар колико си посвећен томе што радиш и колико разумеш догађаје и људе које фотографишеш. Када успеш у томе да ономе ко гледа слику дочараш атмосферу и пренесеш емоцију неке друге особе или своју личну, урадио си праву ствар – наводи Жестић.

Представа ,,Ланац душе”, ЈДП
Локдаун, сунчање у изолацији

На вечито питање ауторских права наш саговорник истиче да је колико-толико уведен ред, али да се права још крше, мада их је могуће заштити јер, како наводи, постоје правни заступници чија је то специјалност.

Млађим генерацијама које би желеле да пеку овај занат саветује да, пре свега, морају бити убеђени да је то баш оно чиме желе да се баве у животу.

– Треба да се стално професионално усавршавају и прате развој технологије. Сваки пут када пођу на снимање да се труде да направе најбољу могућу фотографију без обзира на то колико је неки догађај битан или не. И, наравно, бити увек искрен према колегама, себи и послу који раде – закључује Жестић.

Додај коментар: