Scroll Top

Туризмоблогова кухиња

turizmoblogova-kuhina
Сличне теме

Кнедле по рецепту баба Ане

Кнедле са шљивама, чини се, најбоље је знала да направи баба Ана. Није могла да прође ниједна сезона шљива, а да нам она не направи кнедле неколико пута. Не знам да ли су укусније биле кнедле или фил, који се додаје преко. Ништа ме не може боље вратити у детињство и лето од овога. Ово је укус који ми недостаје више од 10 година, али се никако не заборавља. Иако кнедле можете правити с било којим воћем, са шљивама је најпотпунији укус! Некако је ово добитна комбинација. Ал­тернатива је у реду ван сезоне шљива.

Потребни састојци:

→680 г свежих шљива

→2 већа кромпира

→кашика гриза

→150 г шећера

→200 г презли

→жуманце

→брашно

Припрема: Кромпир ољуштите и скувајте. Када је кромпир скуван и мекан, изгњечите га, као за кромпир­пире. Додајте ма­ло шећера и једну кашику гриза. На два кромпира је ово сасвим довољно, све преко тога учиниће кнедле тврдим. Додајте само жуманце, никако беланац уз то јер ће осушити тесто. Све лепо промешајте. Почните са додавањем брашна. Искрено, не знам неку одређену количину брашна коју додајем јер она зависи од величине кромпира. Брашно додајете док не добијете компактну смесу. Када сте добили тесто које се не лепи, знаћете да сте дода­ли довољно брашна. Полако почињемо с прављењем кнедли.

Шљиве исеците на четвртине, узмите мало смесе и у средину ставите комад шљиве. Направите куглице и на побрашњени тањир ређајте кнедле. Од два кромпира средње величине се добије просечно 10-­12 кнедли.

Од осталих шљива ћемо скувати прелив за кнедле. Додајте око 100 грама шећера (зависи колико вам шљива остане, свакако током кувања проверите да ли је довољно шећера).

У кључалу воду спустите кнедле. Проверите да се кнедле нису залепиле за дно шерпе. Кнедле кувајте око 20 минута. Када се подигну на површину, кувајте их још неколико минута да бисте били сигурни да су све куване. Потом их ређајте на сув тањир. У тигањ сипајте уље да покрије дно. У загрејано уље додајте презле и мешајте док мало не промене боју. Додајтe око 50 гра­ма шећера. Потом сваку кнедлу уваљајте у ову смесу, а остатак прелијте преко кнедли.

Сервирање:

Кнедле можете јести одмах топле, али ништа им не фали и сутрадан, када се охладе. Укусне су на све могуће начине. Пријатно!

Никола Стојковић Turizmoblog.com

Додај коментар: