Scroll Top

Опера за децу „Црвенкапа“

opera-za-decu-crvenkapa
Сличне теме

У част награђених на 13. Позоришном фестивал за децу ЗајеЧАР изведена је опера за децу Црвенкапа

Представа је заједнички пројекат Уметничке школе Стеван Мокрањац из Неготина, Народног позоришта Тимочке Крајине Зоран Радмиловић и Дома културе Стеван Мокрањац из Неготина. Ово музичко-сценско дело било је ван конкуренције за награде, али је и Црвенкапу оцењивала публика. Добила је највише гласова. Просечна оцена је 9,81.

Деца и њихови пратиоци су уживали у овом комаду, иако нису навикли да гледају и слушају оперу јер, како рече Миља Виденовиц, професор клавира у Уметничкој школи Стеван Мокрањац у Неготину, клавирски сарадник у опери за децу Црвенкапа : Опера је облик позориста у коме се радња одвија кроз музику и певање.

Уз сценографију, глумa и костими, чине уметнички догађај потпуним за гледаоце и слушаоце. Магдалена Антић, мастер музички уметник-соло певач, профессор соло певања, камерне музике и читања, солиста у Уметничкој школи Стеван Мокрањац у Неготину за позоришни билтен је рекла да је требало много времена и стрпљења од почетне идеје до реализације али се исплатило јер су деца много добила.

-Колеге и ја смо предано и стрпљиво радили, одвајали од свог времена и безрезервно давали знања и искуства зарад успешног пројекта и радости деце.

Осим радости, деца су добила једно незаборавно искуство, које неки не добијају ни у средњој а тек у основној школи, а то је да буду део једне опере.

Опере, једног грандиозног музичко-сценског облика, по мом мишљењу врхунског у свету класичне музике, облика у коме се стапа оркестарска, хорска, солистичка музика и који је уско, најуже, повезан са глумом.

Желим додати да без подршке Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ у Неготину и дир. Ксеније Гоцић овај пројекат не би био изводљив.

Заједно са носиоцем ауторских права Станојем Јовановићем су отворили сарадњу са Народним позориштем Тимочке Крајине Зоран Радмиловић, чији је дир. Владимир Ђуричић послао не само сценографију и костиме, већ и своје раднике, своју снагу, своја искуства са дечијим представама и један бисер у раду са децом – глумицу Наташу Петровић, која је нашу децу заљубила у њихове улоге.

-Захваљујући Дому цултуре Стеван Мокрањац у Неготину и дир. Јованки, Вањи, Станојевић нам је било омогућено вишенедељно увежбавање кореографије, режије и глуме на даскама велике сцене.

Хвала свима на поверењу. На даље, може бити само боље – рекла је Магдалена Антић Глумица и руководилац Дечје сцене зајечарског позоришта Наташа Петровић која је била стручни консултант за глуму и режију у опери Црвенкапа иистакла је да јој је било велико задовољство да ради са овом талентованом децом.

-Рад на опери је мало другачији од рада на осталим представама пошто поред глумачког има и певачки део. Ја сам се сконцентрисала на глумачки и они су заиста упијалии, слушали и запамтили све што сам им рекла…Било је феноменално радити са њима, рекла је Наташа Петровић.

Фото: Позориште Зоран Радмиловић

Додај коментар: