Scroll Top

Општине лидери у области популационе и политике родне равноправности

opshtine-lideri-u-oblasti-populatsione
Сличне теме

Кула и Смедеревска Паланка су најбољи доказ укупног напретка Србије

На трибинама о популационој и политици родне равноправности које су у организацији Фондације “Дајана Пауновић” одржане у општинама Кула и Смедеревска Паланка, истакнуто је да су ове две општине међу најсветлијим примерима у овим областима на које би требало да се угледају и остале локалне самоуправе широм Србије.

Говорећи о циљу организовања серије трибина на тему популационе и политике родне равноправности, Дајана Пауновић, оснивачица фондације која носи њено име, истакла је да је намера да се мере популационе политике државе приближе грађанима, као и да се пронађу механизми да се поспеши сарадња централних власти са локалним самоуправама.

“Да би мере дале пуне резултате, неопходно је да се препозна специфичност сваке средине, а улога локалних самоуправа у томе је незаменљива. Нажалост, у јавности се мало и недовољно говори о томе шта је то добро урађено. Медији више осветљавају проблеме него лепе ствари, а као људи из цивилног сектора приметили смо на терену да су многе локалне самоуправе, а ту бих као посебно светле примере издвојила Кулу и Смедеревску Паланку, много тога доброг урадиле. Промене су почеле да се дешавају, оне, наравно, изискују време, али резултати су веч видљиви што нас охрабрује да идемо даље“, поручила је Пауновићева.

Она је истакла да је популациона политика препозната од државних институција, али и цивилног сектора, као високо позиционирана на агенди приоритета, због чега се отвара велики простор за сарадњу како би се у овим областима постигао пун ефекат.

Говорећи о подстицајним мерама у области популационе и политике родне равноправности председник општине Смедеревска Паланка Никола Вучен указао је да се у овој локалној самоуправи равноправност полова не своди на квоте већ на поспешивање стварног унапређења положаја и учешћа жена у свим сферама јавног живота.

“У последњих неколико година предузели смо обимне мере ради развијања механизма како у области равноправности полова тако и у погледу подстицања равномерне заступљености жена из различитих средина како урбаних тако и руралних. Формирали смо Комисију за родну равноправност, а израђен је и Акциони план као полазна тачка родно сензибилне политике“, рекао је Вучен.

Он је додао и да општинске власти велику пажњу посвећују подстицајним мерама популационе политике у оквиру којих су донете бројне олакшице породице са двоје и више деце, помоћ за новорођену бебу од 120.000 динара, бесплатан боравак за треће дете у вртићу, право на бесплатну ужину, помоћ за четврто и свако наредно рођено дете. Све те мере су довеле до тога да је за само три године број новорођених беба у општини порастао за готово 10 процената.

Представљајући један од најуспешнијих и најпоучнијих примера мера локалне самоуправе која систематски приступа решавању проблема популационе политике, председник општине Кула Дамјан Миљанић указао је на потребу и настојање да се процедуре за добијање свих врста помоћи и подстицаја учине што једноставнијим како би биле приступачније и доступније свим грађанима којима је то потребно.

„Општина Кула за прво дете издваја по 10.000 динара, док незапосленим мајкама за друго, треће и четврто дете помажемо с 10.000 динара месечно. Такође, треће, четврто и свако наредно дете вртић похађа бесплатно, док родитељи за прво и друго дете плаћају минималну цену“, истакао је Миљанић додајући да се из буџета општине издвајају и средства за бесплатне ужине, као и за превоз за средњошколце.

Ова локална самоуправа годишње издваја 14 милиона динара за дневни боравак деце, али и пет милиона динара годишње за 23 лична пратиоца. Први човек општине Кула указао је на потребу оснаживања жена посебно оних које спадају у групу најугроженијих. Он је такође истакао и потребу да се повећа број жена које су власници пољопривредног земљишта на чему ова локална самоуправа улаже посебне напоре.

Присутнима се обратио и Предраг Рајић, рођени Куљанин и директор Центра за друштвену стабилност указујући на велики напредак који је ова општина постигла у последњих неколико година.

“Кула је најбољи пример и огледно добро укупног напретка Србије који је остварен захваљујући политици целокупног државног врха на челу са председником Александром Вучићем. Управо због тога треба веома озбиљно и одговорно да приступимо предстојећим изборима јер од нашег избора зависи да ли ћемо у овим изазовним временима у целом свету наставити путем развоја или не”, поручио је Рајић.

Фото: Фондација “Дајана Пауновић”

Додај коментар: