Scroll Top

Отворен 6. Обоа Фест концертом Александре Кинђић

otvoren-6-oboa-fest-koncertom-aleksandre-kindjic
Сличне теме

Почело прикупљање донација за куповину обое талентованој Невени Арсић

Шести Обоа Фест отворен је у понедељак у Београдској филхармонији концертом Александре Кинђић која је наступила заједно са Уки Оваскаиненом, уметничким сарадником на Катедри за гудачке инструменте у Београду.

Овим наступом почело је и прикупљање средстава за куповину обое за талентовану уметницу из Београда, младу Невену Арсић, за коју се говори да је нова обоистичка звезда.

Александра Кинђић је узела учешће и усавршавала се на „Обоа Фесту“ свих претходних година.

У септембру 2022. „Обоа Фест“ је прогласио Александру Кинђић за најперспективнијег обоисту Србије (освојила је награду Љубиша Петрушевски), а део награде је бесплатно учешће на наредном мастер класу и организација овог концерта.

Александра је тренутно у класи професора Алексеја Огринчука на мастер студијама у Швајцарској где је завршила и основне студије.

Од ове године, након што је изабрана на аудицији, редовно свира као замена у престижном швајцарском оркестру „Orchestre de la Suisse Romande“.

Тренутно је и професионално ангажована као Обоа цоацх у женевском омладинском оркестру „Orchestre du Collège de Genève“.

За постигнуте изузетне резултате Александра је два пута награђивана од стране Фонда за младе таленте републике Србије и два пута од стране Владе АП Војводине на Конкурсу за младе таленте.

Добитница је стипендије „Фондације Добар Глас“ за 2020. годину.

У Швајцарској је стипендиста фондације „Lyra“ и „Fondation Denereaz“ које подржавају талентоване младе музичаре.

Обоа Фест одржава се ове године од 4. до 7. септембра у згради Београдске филхармоније уз слободан улаз за све концерте са почетком у 20 часова.

Гости фестивала су угледна имена светске музичке сцене: Christoph Hartmann (Немачка), обоиста Берлинске филхармоније који ће одржати
концерт и мастерклас обое, Lorenzo Masala (Швајцарска) који ће одржати радионицу за прављење пискова и позната кућа “Howarth of London” која ће се представити на изложби инструмената.

Слоган шестог Обоа Феста је Живи свој сан.

Циљ фестивала је да се мотивише млади нараштај да свира обоу и да воли музику.

У складу са тим, јер су концерти бесплатни, сакупљаће се донација за куповину инструмента – обое за Невену Арсић (2007. годиште из Београда), која је као чланица EUROPEAN SPIRIT OF YOUTH ORCHESTRA – ESYO остварила низ концерата у Италији.

Наступала је у значајним концертним салама у Београду, а у току школовања, стручно се усавршавала код професорке Јасне Миличић Брандстаттер, доцента обое и камерне музике у Келну и професора Франческа ди Роза, првог обоисте оркестра Санта Ћећилија у Болоњи.

Публику очекује и концерт професора Christopha Hartmanna  06.09.2023. године у сали Београдске филхармоније са почетком у 20 часова.

Гости концерта биће наше обоисткиње Ивана Дакић и Сања Ромић.

Обоа Фест ће затворити концерт полазника мастеркласа 7.9.2023. године такође у сали Београдске филхармоје са почетком у 20.

Фото: Александар Кором

Додај коментар: