Scroll Top

Отворен BELDOCS 2023

otvoren-beldocs-2023
Сличне теме

Пројекцијом филма Још једно пролеће Младена Ковачевића, у Великој сали Дома омладине Београда, отворен је 16. Међународни фестивал документарног филма

Шеснаести Међународни фестивал документарног филма BELDOCS, отворен је у среду, 10.маја 2023.године у Великој сали Дома омладине Београда минутом ћутања за страдале у ОШ „Владислав Рибникар“ и околини Младеновца и Смедерева. Присутнима се кратко обратио селектор
фестивала, Игор Станојевић, а потпом су се, пре саме пројекције филма, поклонили публици чланови организације фестивала, држећи се за руке.
Фестивал је отворио филм „Још једно пролеће“ Младена Ковачевића.

Прича је базирана на интимној реминисценцији наратора и протагонисте, доктора Зорана Радовановића, који је и сам присуствовао отварању фестивала и београдској премијери филма.

Још једно пролеће је филм о  југословенској епидемији вариоле вере 1972. године, настао током пандемије Ковида и у том смислу инспирација за филм је очигледна – каже аутор филма, Младен Ковачевић и додаје:

-Филм је имао светску премијеру на фестивалу у Карловим Варима. Приказан је на неколико битних фестивала после тога, ове године приказан је у Ротердаму. Реакције публике су такве да публика нигде није равнодушна. Призори у овом филму су застрашујући, прича је потресна и наравно да искуство пандемије интезивира доживљај овог филма. Неки овај филм виде као причу о нади и о јединству а неки као застрашујуће упозорење. На неки начин и једни и други су у праву – закључује Младен.

По завршеном филму, одржан је разговор са аутором, који је водио Марко Грба Сингх, уметнички директор фестивала BELDOCS. Младен Ковачевић је сценариста и редитељ, филм је монтирала Јелена Максимовић, композитор и супервизор монтаже звука је Јаков Мунижаба, а продуценткиња је Ива Племић Дивјак.

Реприза филма је у четвртак 11.маја у Дворани Културног центра Београда у 21.30. Другог дана фестивала, у четвртак, 11.маја 2023. године, очекује нас још неколико домаћих премијера: у Дому омладине Београда биће приказана три краткометражна филма, с почетком од 19.30 – Горана Јовановић – Лопте, Јелена Раденовић – А исток река тече, На крају пута, Иване Тодоровић. Сва три филма су део Српског такмичарског програма.

Да подсетимо, током наредних седам дана биће приказано више од 100 филмова. BELDOCS се ове године, поред Дома омладине Београда одржава још и у Дворани Културног центра Београда, Југословенској кинотеци, Музеју Југословенске кинотеке, Цинеплекс Ушће, Арт биоскопу Коларац и Центру за културу Влада Дивљан.

Додела награда у планирана је за 16.мај у Југословенској кинотеци. Награде и признања додељују се у категоријама: Међународни такмичарски програм, Српски такмичарски програм, кратки филмови до 45 минута и Eurimage Audentia Award.

Програм 16. BELDOCS фестивала можете погледати овде: BELDOCS 2023 PROGRAM

Фото: Промо

Додај коментар: