Scroll Top

Отворен легат глумца Велимира Бате Живојиновића

otvoren-legat-glumca-velimira-bate-zivojinovica
Сличне теме
Поводом 90 година од рођења Велимира Бате Живојиновића (1933–2016), у Југословенској кинотеци у Узун Мирковој улици отворен је легат овог великог уметника као и две изложбе.
Прва изложба „Приватно и јавно” представља принтове дигиталних фотографија које дочаравају радну атмосферу са снимања из његове вишедеценијске каријере, као и одабране сегменте из приватног живота.
Мултимедијална изложба „Филмска палета” коју чине инсерти, текстови, фотографије и плакати смештена је у централном холу, и илуструје неке од најзначајнијих улога Живојиновића у осам чувених филмова.
О значају Велимира Бате Живојиновића за нашу кинематографију излишно је много говорити јер је његов лик постао симбол за српски и југословенски филм – истакао је Југослав Пантелић, директор Југословенске кинотеке. Он је додао да је, попут великих холивудских звезда, Бата превазишао ниво одличног глумца и ушао у митологију.
Свечаности су присуствовали министри Ивица Дачић и Бранко Ружић, глумци Гордан Кичић и Радош Бајић, историчар Предраг Марковић и многе друге личности из јавног живота.
Изложбена грађа може да се бесплатно погледа у наредне две недеље.

Додај коментар: