Scroll Top

Млада балерина Луција Грдовић добитница награде #верујусебе

mlada-balerina-lucija-grdovic-dobitnica-nagrade-verujusebe
Сличне теме

Седамнаестогодишња балерина Луција Грдовић, овогодишња је добитница награде #верујусебе, коју у оквиру Београдског фестивала игре по четврти пут додељују Фестивал и Ерсте Банка

На свечаној додели данас у просторијама Националне фондације за уметничку игру, статуету и новчани део награде у износу од 120 хиљада динара уручиле су јој Александра Косановић Стрижак, директорка Сектора маркетинга и комуникација Ерсте Банке, и Аја Јунг, директорка Националне фондације за уметничку игру и директорка и селекторка Београдског фестивала игре.

Млада лауреаткиња, одлична ученица Треће београдске гимназије, балет је заволела јако рано управо на овом фестивалу. Иза ње су године школовања у школи игре Ашхен Атаљанц, балетској школи Лујо Давичо, студију игре Ане Пфлуг и Балетској школи Националне фондације за уметничку игру. Сопственом вољом и радом стигла је до вредних стипендија у Израелу и Грчкој и учешћа на међународним балетским такмичењима. У Италији је прошле године на такмичењу у Фазану (XИИИ Цонцорсо Назионале ди Данза) освојила друго место у категорији класичног балета.

Захваливши се на награди, Луција је нагласила да је балет научио многим стварима, пре свега дисциплини као услову било каквог напретка. „Кроз балет се учи и стрпљење, јер балетски живот подразумева и дане када вам не иде баш најбоље. У том смислу је јако важно да се не губи вера у себе. Мислим да ако не верујемо у себе, не могу нам помоћи ни похвале ни комплименти целог света. Ова награда ми говори да и други верују у мене и на томе сам веома захвална“, истакла је лауреаткиња, коју у новембру очекује такмичење у Болоњи, а затим и пут у Фиренцу, где би требало да се даље усавршава у савременој игри.

„Награда Ерсте Банке #верујусебе је осмишљена да подржи младе таленте и уметничку будућност наше земље у једној од најтежих уметничких форми – балету. Заједно са Фестивалом игре Луцију смо препознали као неког ко својим залагањем, вредноћом и посвећеношћу и те како заслужује нашу пажњу, подршку, охрабрење и подстицај. Иако јој предстоји још неколико година школовања, с обзиром на њену велику љубав према балету, верујемо да је очекују значајне роле у познатим класичним и неокласичним комадима“, изјавила је Александра Косановић Стрижак овим поводом.

Аја Јунг је захвалила Ерсте Банци што сваке године изабере по једног балетског уметника коме дарује пажњу и признање, дајући му ветар у леђа да настави да стреми ка својим сновима. „Награда #верујусебе је јединствена у Србији јер скреће пажњу на готово невидљиве хероје најмлађих уметничких генерација. Луција је једна од њих. Уверена сам да ће јој ова награда олакшати пут ка блиставој балетској каријери у којој ће сарађивати са занимљивим кореографима и пронаћи свој оригинални израз“, истакла је Аја Јунг.

Претходних година награду #верујусебе понели су кореографкиња Сања Нинковић, балерина Лена Ћулибрк и балетски играч Лука Димић.

Фото,извор: NFI

Додај коментар: