Scroll Top

Отворена галерија Адлигат

otvorena-galerija-adligat
Сличне теме

УМЕТНИЧКИ ЛЕГАТИ У ИНЂИЈИ

Изложбом посвећеном леге­ндарном глумцу Павлу Вуи­сићу, у Инђији је 30. марта отворена галерија Адлигат уз подршку челних људи града и његових грађана, свесних да ће овакав простор обогатити културну сцену, а уједно и ту­ристичку понуду града. Пос­тавку чине лични предмети Павла Вуисића попут његове луле, упаљача, пасоша и во­зачке дозволе, разних скица и цртежа, као и свежња кључева из култне серије “Kамионџије”. Сви експонати ове изложбе остаће у власништву галерије, што је раритет.

У приземљу зграде налази се добро опремљени изложбени део, у којем ће се смењивати изложбе великана из области књижевности, уметности, науке и историје. У саставу установе су легати Милоша Црњанског, краља Милана Обреновића, писма принца Ђорђа Kарађорђевића, али и предмети хемичара Марка Т. Лека.

Kао добар домаћин, Милан Богојевић, директор Тури­стичке организације општи­не Инђија, након отварања, с присутнима је поделио и део историје. Према његовим ре­чима, у Србији је први пут у инђијској галерији приказан легат Милоша Црњанског, као и збирка принца Ђорђа Kарађорђевића, за чије постојање до пре четири месеца нико и није знао (о чему смо писали у мартовском броју Борбе).

Овом непроцењивом делу наше историје придружу­ју се и писма краља Милана Обреновића, Саве Шуманови­ћа, одељак јапанске књижев­ности, легат примабалерине и кореографа Иванке Лукатели, легати глумаца Бате Стојко­вића и Ивана Бекјарева, писца Раше Попова, лични предме­ти и награде новинарке Донке Шпичек…

Галерија Адлигат у Инђији огранак је истоименог Музе­ја ретких књига и путовања у Београду, с којим је Туристи­чка организација Инђије пот­писала протокол о сарадњи у циљу унапређења туризма, културе, науке, образовања и уметности.

ЕКИПА БОРБЕ

Додај коментар: