Scroll Top

Овако се чува српски језик од заборава

ovako-se-chuva-srpski-jezik-od-zaborava
Сличне теме

НАГРАДА „БРАНИСЛАВ МАНЕ ШАКИЋ“

У години када Фонд “Бранислав Мане Шакић” обележава четврт века постојања 4. јуна у Народној библиотеци у Смедереву додељене су награде за очување српског језика и неговање културе говора у електронским медијима Србије, окружења и расејања, како за ову тако и за претходне две године.

Према оцени стручног жирија, Сања Лубардић, уредник и водитељ ТВ Студија Б, и Тамара Весна, оснивач и директор Српске ТВ УСА из Чикага, добитнице су признања за 2022. У изјави за Борбу Сања је захвалила фонду на награди, али није заборавила да помене и напоре нашег листа у промовисању културних вредности:

– Велика захвалност Фонду „Бранислав Мане Шакић ” за плакету за целокупан рад и допринос на очувању српског језика и неговања културе говора у нашим медијима. Kао професор српског језика и књижевности, обавезана сам да, шта год у животу радим, чистоту и богатство језика чувам. Веома ми је драго што се овим признањем негује српска култура и у нашим локалним срединама, што и Борба чини својим караваном по библиотекама у Србији. Мислим да није случајно да се овај догађај данас дешава баш у Народној библиотеци у Смедереву – рекла је Сања Лубардић, већ 26 година заштитно лице Студија Б.

Бранислав Мане Шакић

Друга лауреаткиња Београђанка Тамара Весна, иначе економисту по струци, одлучила је да, након НАТО агресије на СР Југославију 1999. и начина на који је представљен српски народ у САД и свету, оснује Српску ТВ УСА у Чикагу. Специјално признање, које се од 2017. додељује странцима за изузетно владање српским језиком, ове године је припало Италијану Марију Лигуорију, доценту на Филозофском факултету и Академији уметности у Новом Саду и писцу дела на српском језику.

Будући да претходне две године нису организоване доделе награда због коронавируса, овом приликом су уручене и ранијим добитницима: Урошу Бобићу, новинару и заменику главног уредника Спутњика у Србији, Милету Милосављевићу, новинару и сараднику Српске ТВ у Црној Гори, Николи Милојевићу, новинару Хронике Славоније, Барање и Западног Срема, ТВ продукције из Вуковара и хармоникашици Фумико Такешити Kнежевић.

Фонди одличја носе печат сећања и дужног поштовања према Браниславу Манету Шакићу, човеку заљубљенику у чистоту језика и лепоту изговорене речи, чији су живот и четврт века спикерског рада остали уткани у битисању смедеревског радија. Награда с његовим именом установљена је 1998, са жељом да се подстакне очување српског језика, штитећи га од страних утицаја неговањем правилног говора, посебно у електронским медијима Србије, где је улога спикера, водитеља и новинара од посебне важности, наводи се на Фејсбук страници фонда. Признање које се додељује за врхунски домет и високи професионализам у српским медијима од 2017. покрива и подручје окружења и расејања.

Текст и фото: Кристина Антић

Додај коментар: