Scroll Top

Светски тренд учења кроз игру треба да буде и наша реалност

svetski-trend-uchena-kroz-igru-treba-da
Сличне теме
IMG_3771

Година престоловања даје могућност освртања на културно-историјску заоставштину града и најазначаније личности...

МУЗЕЈ НАУКЕ И ТЕХНИКЕ ПРОГЛАШЕН ЗА МУЗЕЈ ГОДИНЕ

У данашње време сви музеји губе публику, зато је важно да постоји интеракција између посетилаца и предмета

Да ли сте знали да је прва протетичка роботска шака на свету, познатија као “београдска шака”, направљена управо у Србији 1964, а део је сталне поставке Музеја науке и технике? Исто важи и за оргуље кауфман из 1926, као једине у Србији које се налазе ван цркве и још су у функцији, а на чијој промоцији музеј вредно ради организовањем Дана оргуља и концертима студената Факултета музичке уметности, с Одсека оргуља. Интересантна је и чињеница да чак 80 од сто експоната једне од сталних поставки

Директор музеја Зоран Левић

– Галерије играчака, чине донације грађана. Научна играоница преко интерактивних експоната на забаван начин (деци) приближава феномене из астрономије, математике, физике, биологије, психологије и логике. Наведене занимљивости само су део разлога због којих би на културној мапи Београда Музеј науке и те- хнике у Скендербеговој требало да вам буде обавезна станица.

– Kада људи оду у иностранство, прво што ураде јесте да оду у музеј, док код куће немају тај манир. Музеј треба да постане при родно место где људи же ле да дођу, због тога музеји морају да се мењају. Темељно радимо на новим пројектима и плановима, тако да ће 2023. бити година у знаку Музеја науке и технике, каже за Борбу Зоран Левић, директор музеја.

Роботика
Kауфман оргуље
Експонати из Галерије играчака
Медицина у Србији кроз векове
Београдска шака

Нимало не чуди чињеница да је Музеј науке и технике овогодишњи добитник две престижне награде које му је доделио ICOM Србија (Национални комитет Међународног савета музеја): награде за најбољи музеј године и за пројекат године “О фабрикама и радницима”.

– Ово јесу важне награде, управо зато што су их доделили музејски стручњаци, чланови комисије. Награда за пројекат године, који смо радили у колаборацији са Музејом Југославије, посебно нам је драга јер је наша филозофија рада – у којој подразумевамо сарадње између музеја – препозната и награђена – наводи Зоран Левић.

Поред сталних поставки, у овом музеју увек можете да очекујете неки новитет, било да се ради о радионицама, изложбама, предавањима, концертима или конференцијама. Одскора музеј има и Јутјуб канал, на ком ће вам пажњу сигурно привући емисија “Музејске питалице”, где кустоси најмлађим посетиоцима дају да одгонетну сврху предмета који су се некада свакодневно употребљавали.

Машинска радионица „Милан Путник“
Разбој са Академије примењених уметности

– У данашње време сви музеји губе публику, што због короне, то и због незанимљивих програма који нису актуелни. Исто као што су публику изгубили позоришта и биоскопи. Због тога је нарочито важно да, када људи и дођу у музеј, постоји интеракција између посетиоца и предмета. Наша главна публика су млади. Деца су будући посетиоци, треба их привући да заволе музеј и сви музеји треба мало више да пораде на тој циљној групи. Светски тренд учења кроз игру треба да буде и наша реалност – апелује први човек музеја.

Сталну поставку Музеја науке и технике чини пет целина: Човек и техника, Галерија играчака, Научна играоница, Медицина у Србији кроз векове и Музеј бањског лечења. Током лета очекује нас отварање летњег биоскопа у дворишту музеја, одржавање Староград-ског лета и – детаљ којем ће се родитељи највише обрадовати – а то је фоаје, где ће старији моћи да предахну док су деца на некој од многобројних радионица. Пре септембарске концертне сезоне, већ у јуну су организована два концерта, а за 30. јун је заказана изложба „Уметничка дела из збирки Музеја науке и технике „Уметничка дела из збирки Музеја науке и технике „Уметничка дела из збирки Музеја науке и технике„ које представљају својеврсну и помало несвакидашњу заоставштину.

Већ за јесен у тефтер обавезних обилазака упишите изложбу “Лета пре нета”, интерактивну техничку поставку која ће бити посвећена технолошком развоју свакодневних предмета.

аутор МИЛИЦА ДРАШКОВИЋ

ФОТОГРАФИЈЕ: МУЗЕЈ НАУКЕ И ТЕХНИКЕ

Додај коментар: