Scroll Top

Партизанка и Фрагонар

partizanka-i-fragonar
Сличне теме

ИЗЛОЖБА КОЛЕКЦИЈЕ ЈОВАНКЕ БРОЗ У ГАЛЕРИЈИ МАТИЦЕ СРПСКЕ

Изложба “Партизанка и Фрагонар – колекција слика Јованке Броз” отворена је 18. маја у Галерији Матице српске у Новом Саду. Настала у сарадњи Галерије Матице српске и Музеја Југославије, изложба представља 36 дела ликовне уметности домаћих и страних аутора, личне предмете, фотографије и неколико комада намештаја из куће у којој је Јованка Броз живела након смрти супруга Јосипа Броза Тита.

После Јованкине смрти у Музеј Југославије су стигле разне њене слике и предмети, а с обзиром на лоше услове у којима су се налазили, рестаурирани су у одељењу за конзервацију Галерије Матице српске током 2019. и 2020. Аутор изложбе Никола Ивановић открива нам да ће посетиоци имати јединствену прилику да виде чак два рада из колекције коју је породица Броз поседовала, а који датирају из 18. века; ради се о копијама Фрагонарових слика “Добра мајка” и “Љубавни завет”.

– Ове гравире су се налазиле у спаваћој соби Јованке Броз и на тај начин су чиниле необичан спој буржоаске естетике прве даме једне социјалистичке земље, по којима изложба и добија назив – истиче аутор. Излагање дела има двоструки значај јер се, с једне стране, ради о уметничким предметима који ће први пут бити пред очима јавности, а с друге, она представљају својеврсни имагинарни музеј сећања Јованке Броз кроз који се, осим детаља из њеног живота, могу реконструисати и саме уметничке прилике социјалистичке Југославије.

Саставни део изложбе је и портрет Јованке са пудлицом, а Никола Јовановић нам је открио интересантну причу која се крије из овог дела:

– Портрет Јованке Броз с пудлицом, словеначког сликара Божидара Јакца, доноси занимљиву причу о пудлицама које су Тито и Јованка обожавали. Наиме, прву пудлицу им је поклонила грчка краљица Фредерика, звала се Бубица и путовала је свуда с њима. Ретко су се одвајали. Занимљиво је да је за живота брачног пара Броз кроз њихову кућу прошло 30 пудлица, које су неретко и поклањали – наводи Ивановић.

Изложба ће трајати до 22. августа у изложбеној сали “Миливој Николајевић” у Галерији Матице српске.

МИЛИЦА ДРАШКОВИЋ

Додај коментар: