Scroll Top

Пет награда за Хартефактову представу Наш син у Руми

pet-nagrada-za-hartefaktovu-predstavu-nas-sin-u-rumi
Сличне теме

Ауторска представа Патрика Лазића постављена на сцени Хартефакт Куће 2022. године од првог извођења привлачи много пажње како публике свих узраста тако и критике те бројних фестивала у земљи, региону и Европи. Ни на фестивалу у Руми овог викенда није било другачије

На 27. Арт Трема Фестивалу у Руми одржаном од 27. до 31. марта 2024. године, жири у саставу: Неџма Чизмо, драматуршкиња из Зенице, Марина Вујчић, драматуршкиња из Сплита и Зијах Соколовић, драмски уметник једногласно су представи Наш син доделили следеће награде:

– награду за најбољу главну женску улогу Драгани Варагић за улогу мајке,

– награду за драмски текст Патрику Лазићу,

– Бронзану Тремину маску за најбољу представу – равноправно деле представа Наш син и представа Цуре, ауторски рад Колектива Игралке из Хрватске и Словеније.

Тремин жири активних грађана у култури доделио је Нашем сину још две награде: награду за најбољу мушку улогу Амару Ћоровићу, и другу награду за најбољу представу.

– Радује ме што се лепа прича око Нашег сина наставља и наградама на фестивалу у Руми. Након што смо недавно прославили јубиларно педесето играње, лепо је видети да се представа „не гаси“ него наставља да живи. Радујем се свим наградама које нам је доделио жири, али посебно ми је драга награда коју је Амар Ћоровић добио од публике. На неком ширем, па и идеолошком плану, мислим да је изузетно важно да публика воли сина који је другачији, који због своје различитости трпи одбацивање унутар своје породице и који је представник генерације младих који су довољно јаки да постану индивидуе унутар и упркос своје породице – изјавио је аутор текста и редитељ представе Патрик Лазић.

Представа Наш син је до сада учествовала на фестивалима у Даблину, Темишвару, Дрездену, Братислави, Загребу… На фестивалу у Бања Луци, Драгана Варагић је већ награђена за најбољу глумицу, а у Дрездену је представа проглашена најбољом од стране младог жирија. Прошлог месеца је представа почела својеврсни Квир караван по Србији, у склопу којег се представа игра по мањим местима у Србији након чега екипа представе разговара с публиком о важним питањима које представа покреће. И ово играње у Руми је било у склопу каравана који подржава Шведски Институт.

Због великог интересовања за представу, додан је нови термин играња у Београду: 25. априла у Хартефакт Кући (Булевар Деспота Стефана 7). Карте се купују на сајту и продајним местима Тикетс.

Фото: Андреј Јовановић

Додај коментар: