Scroll Top

Почасна пројекција рестаурисане верзије Носталгије, ремек-дела Андреја Тарковског

pocasna-projekcija-restaurisane-verzije-nostalgije-remek-dela-andreja-tarkovskog
Сличне теме

Боро Драшковић добитник награде за животно дело „Поглед у свет: Војислав Вучинић“ 29. Фестивала ауторског филма

Боро Драшковић овогодишњи је добитник награде Поглед у свет: Војислав Вучинић коју Фестивал ауторског филма (ФАФ) додељује за целуокупан допринос филмској уметности.

Призори из филма Хороскоп постали су један од иконичких знакова југословенског црног таласа, док укупан Драшковићев опус представља фасцинантан уметнички увид у феномен насиља – који наше друштво још увек не успева да схвати, нити да на њега нађе одговор.

Плакат 29. ФАФ-а, решење визуелне уметнице Драгане Кртинић, инспирисан је филмом Хороскоп.

Драгана Кртинић, ауторка визуелног решења овогодишњег Фестивала ауторског филма је о инспирацији рекла: “Плакат 29. ФАФ-а је инспирисан филмом Хороскоп и наизглед безбрижним сусретом Драгана Николића и корњаче, који су заправо цртежом смештени на шине надолазећег воза. У другој изабраној сцени на коју се плакат реферише момци одбројавају колико дана је преостало да један од њих заведе девојку, а овај призор призван је суптилном симболиком – кроз прекрижене бројеве. Лик девојке постаје само игра, а игра постаје окрутна. Контрасти поменутих ситуација и алармантна боја упозоравају на насиље и на дрске начине на које оно постаје наша реалност, те на нашу неспремност на њега”.

Поводом 40 година од настанка, фестивал ће у термину Почасне пројекције приказати рестаурисану верзију Носталгије у 4К резолуцији, ремек-дела Андреја Тарковског. Филм је снимљен у Италији, у продукцији телевизије РАИ од које су добијена и ексклузивна права за ово приказивање.

С обзиром на то да Југословенска кинотека не поседује копију овог филма, то ће уједно бити прва филмска пројекција Носталгије у Београду након ФЕСТ-а 1984. Сумирајући свој рад на Носталгији, Андреј Тарковски је записао: “Сви моји филмови, на један или други начин, говоре о томе да људи нису усамљени и напуштени у космосу, већ да су безбројним нитима повезани са прошлошћу и будућношћу; да сваки човек, живећи свој живот, додаје једну нит која га повезује са целим светом, заправо са целокупном повешћу човечанства.”

29. Фестивал ауторског филма биће одржан од 24. новембра до 1. децембра у Београду. Фестивал ће у петак, 24. новембра у 19 часова у мтс Дворани отворити остварење „Лост Цоунтрy“ аутора Владимира Перишића. Главна локација фестивала биће мтс Дворана, док ће пројекције филмова бити одржане и у Дворани Културног центра Београда, Дому омладине Београда, Југословенској кинотеци и биоскопу Цине Гранд БИГ Раковица.

Све информације о фестивалу биће објављиване на сајту www.faf.rs

Фото: Промо, фаф

Додај коментар: