Scroll Top

Изложба „Великани српске архитектуре“ у Библиотеци града Београда

izlozba-velikani-srpske-arhitekture-u-biblioteci-grada-beograda
Сличне теме

Изложба „Великани српске архитектуре“ Асоцијације српских архитеката припада низу годишњих изложби иницијално названих „Великани српске архитектуре – Архитектура и живот – да мртве живим сачувамо“ који је покренуо инок Симеон – замонашени архитекта Слободан Драговић у жељи да сачува од заборава дела познатих преминулих српских колега- припадника генерације активне средином и крајем XX века.

У простору Библиотеке града Београда посетиоци ће имати прилику да се упознају са најзначајнијим архитектонским остварењима аутора који су на домаћем тлу али и у иностранству оставили дубок траг.

На изложби су представљени цртежи, пројекти, књиге, слике и други фото-документациони материјал познатих носилаца развоја градитељских концепата у Србији: Зорана Маневића, Марије и Бранислава Јовина, Михајла Митровића, Александра Ђокића, Бранислава Ивковића, Зорана Бојовића, што даје увид у богату праксу и архитектонско наслеђе које су нам оставили ови аутори.

Изложба ће бити отворена 2. новембра 2023. године у 19 часова у просторима Библиотеке града Београда у Кнез Михаиловој 56, а отварање прати предавање на којем ће о делу представљених великана српске архитектуре говорити наши познати архитекти: Слободан Малдини, заступник Асоцијације српских архитеката и приређивач изложбе, инок Симеон, др Петар Арсић, академик Бранислав Митровић,Синиша Темеринскии историчар уметности Марко Стојановић.

Изложбу су подржали Библиотека града Београда и Секретаријат за културу Града Београда. Поставка у Библиотеци града Београда ће трајати 30 дана.

Асоцијација српских архитеката је независно удружење архитеката у Републици Србији, активно на проучавању савремене архитектуре и урбанизма у истој мери колико и историје архитектуре.

Међу активностима удружења су: праћење и помагање развоја теорије, науке и образовања из области архитектуре и урбанизма, проучавање и истраживање документације и материјала из домена теорије и праксе архитектуре и урбанизма, издавање стручних и других писаних дела из области архитектуре и уметности (монографије, дисертације), рад на лексикографским издањима на пољу архитектуре, учествовање у архитектонској критици, јавним дебатама, стручним трибинама, организовање изложби.

Оснивач је часописа „Архитектура“, часописа Арцхитецтура – Сциентиа – Арс, Лексикона српских неимара, Музеја српске архитектуре и организатор изложбе АСА „Уметност архитектуре“. Организација је иницијатор Балканског бијенала архитектуре – БАБ,„Ауторског атељеа АСА“ и установитељ Повеље за животно дело АСА.

Фото: Промо

Додај коментар: