Scroll Top

Почиње четврти фестивал сола

pocinje-cetvrti-festival-sola
Сличне теме

Институт за уметничку игру организоваће од 23. до 27. маја четврти Међународни фестивал Сола на неколико локација у Београду

Фестивал Сола се реализује уз подршку Министарства културе, Београдских дана породице, Француског Института у Београду, Међународне платформе Тетроскоп, Института за уметничку игру и Факултета за инжењерски менаџмент.

Фестивал Сола и ове године нуди богат програм на три значајне локације наше престонице. Јулиан Хамилтон из Белгије са солом ,,Коан“ отвориће овогодишњи фестивал у Студентском културном центру.

,,После 45 година стварања и извођења сола широм света, још увек сматрам да је ова извођачка форма релевантна и друштвено важна, у исто време јединствена и испуњавајућа позоришна целина“ наводи белгијски уметник, уз појашњење и значења назива дела Коан, у преводу парадоксалне анегдоте – загонетке без решења.

У Културном центру Београда у недељу 26. маја у Галерији Артгет, публици ће се представити француска уметница Софи Бакет са перформансом ,,Дарија“ који је инспирисан новелом Антона Чехова „Павиљон бр. 6“. Радња се догађа на одељењу за душевне болеснике болнице у забаченој руској области. Чеховљева.

,,Новела је прича о пропасти доктора Рагина, лекара у болници, који и сам бива затворен у Павиљону број 6 и ту умире. Дарија је једини женски лик, појављује се у неколико редова, неколико поглавља. Ова енигматична фигура која се једва приметно провлачи кроз текст указала ми је на могућност да на другачији начин преиспитам нарацију Чеховљеве новеле. Дарија је станодавац доктора Рагина и дискретно, а ипак истрајно, прати његову свакодневицу до његовог коначног пада. Дарија посматра – претпостављамо – чује, мисли. Шта „мисли“ Дариа?“, преиспитује у свом раду француска уметница.

Завршница овогодишњег фестивала припала је америчкиом уметнику који живи у Бриселу Дејвису Фриману, који ће свој соло ,,Ништа се не дешава без тебе“ извести у понедељак 27. маја у Народном музеју Србије. Црпећи инспирацију из простора представе и публике у просторији, Дејвис разматра прошлост, садашњост и будућност света који нас окружује. Могу ли неживи предмети постати свети? Можемо ли некоме опростити да би се и сами ослободили? Како рећи збогом? Ништа се не дешава без тебе је позив да сведочите, да учествујете и загрлите духове изнутра и сполја уз пољубац… или можда чак и шамар по лицу. Можете одлучити, тема је овог акустичног катарзичног сола, који балансира између светла и таме.

Пратећи програм Фестивала Сола биће изведен у оквиру Београдских дана породице на Великој бини на Тргу Републике.

Фото: Промо

Додај коментар: