Scroll Top

„Подијум“ нови уметнички пројекат током лета у Уметничком простору У10

podijum-novi-umetnicki-projekat-tokom-leta-u-umetnickom-prostoru-u10
Сличне теме

Од 10. јула до 20. септембра у Уметничком простору У10 биће одржан уметнички пројекат Подијум

„Подијум“ је нови програмски формат настао са циљем да подржи групе младих професионалаца нкоји раде у пољу уметности и културе, а који теже колективном организовању и деловању.

Уметнички простор ће уметницима омогућити да, уз едукацију, стручну помоћ и ресурсе У10, осмисле, организују и реализују сопствени изложбени програм који превазилази уобичајени термин за самостално/групно излагање у оквиру редовног годишњег програма.

Програм који ће трајати 12 недеља реализоваће се у сарадњи са различитим колективима, иницијативама и подразумеваће изложбе, вежбе, јавне програме, концерте, радионице, перформансе, презентације, перформативне акције, дискурзивни програм и др.

Током читавог трајања пројекта, током јула, августа и септембра, овај простор истовремено биће и база радне групе тј. канцеларија, место окупљања, животни и излагачки простор – који је у сваком тренутку отворен за јавност, те публика може бити део тих процеса или само
посматрач.

Цео период ће се истовремено документовати и све време бити доступан онлајн, а део програма ће се дешавати и ван галерије – у јавном простору, уметничком простору „Чубра”, као и у Новом биоскопу Звезда.

У току пројекта биће организована серија програма и акција „Ритуали“ (кроз ритуале попут – јутарњег испијања кафе и решавања енигматике, ходања у групи (10000+ корака), ратлука са комшијама и других – аутори пројекта желе да истраже могућност стварања ритуала дубоке повезаности који исцељују, негују заједништво и продубљују везе).

До програма биће и подкаст „Pillow talk“.

Пројекат ће бити отворен у суботу, 15. јула од 18 часова програмом названим „Разбијање леда“ који ће обухватати матине журку и дружење са учесницима пројекта.

На самом почетку овог тромесечног програма учесници ће започети изградњу „Друге куће“ чије грађење је инспирисано идејом да карактер простора одражава природу њихових удружења.

Друга кућа замишљена је као место које бескрајно расте, зато организатори позивају све заинтересоване да се придруже донирањем различитих текстилних материјала или учествовањем, шивењем, ушивањем материјала за грађење заједничке Друге куће.

Свако ко учествује у грађењу куће постаје њен станар. Од 15. до 20. јула чланови колектива ће представити Друштво удружене одговорности / д.у.о. кроз различите формате.

У периоду од 17. до 19. јула сваким даном од 8 до 17 часова трајаће изложба живих скулптура, самообликованих радника уметника и уметника радника, док ће у недељу 19. јула у 19 часова биће организован програм „Радионица колективне поезије“.

У склопу пројекта биће организован и филмски програм, као и изложба „Мењање перспектива (док нам се не допадну)” групе fiftEEEEEEEEEEEEEEEn из Hochschule für Bildende Künste, Брауншвајг (отварање у петак, 21. јула у 19 часова).

Ова поставка истражује концепт неуспеха у свој његовој сложености, од личног до друштвеног, и од малих до великих.

Колектив „Друштво удружене одговорности / д.у.о.” чине: Павле Бановић, Богдан Ђукановић, Вања Жунић, Александра Саша Јеремић, Катарина Јовановић – Алфа, Катарина Костандиновић, Зорица Милисављевић, Јелена Николић, Сара Пантовић, Славица Обрадовић и Селман Тртовац.

Пројекат „Немогуће да је немогуће” у оквиру Подијума 2023 реализује се уз подршку Секретаријата за културу Града Београда, Гоетхе-Института у Београду и Уметничког простора У10.

Колектив У10 чине уметници: Лидија Делић, Нина Ивановић, Сава Кнежевић, Ива Кузмановић, Немања Николић и Марија Шевић, и историчарке уметности: Санда Калебић и Јована Трифуљеско.

Неки од сарадника, уметника, колега који ће у сарадњи са д.у.о. у оквиру Подијума осмислити, реализовати, извести своје пројекте су: Колектив „Чубре” (Сара Станковић, Ксенија Тајсић, Андрија Вујовић, Теодора Спасић, Вања Жунић); група fiftEEEEEEEEEEEEEEEn из Hochschule für Bildende Künste, Брауншвајг (Luis Kürschner, Anna Görnitz, Max Bergmann, Andreas Baumgartner, Luisa Walther, Asta Gröting, Rose Texier, Luca Rohringer, Aleksandra Saša Jeremić, Charlotte Kremberg, Maria Conrad, Elja Ora, Matilda Finsterbuch, Moriz Hertel);

Миро Бенаковић; Омладинска позоришна сцена Параћина (Милица Ранђеловић, Богдан Ћолић, Тина Првуловић, Наталија Нешић); Фестивал „Препад” (Илија Маршићевић, Маша Секуловић, Петар Обрадовић, Нађа Марјановић, Катарина Зарић и Дуња Цвејанов); Градска Герила и Шкоград колектив; Ана Пинтер; Јасминка Петровић; Урош Петровић; Драгана Ћећез-Иљукић (Филолошка гимназија); Дражен Врачар (Пета београдска гимназија); Маја Боснић; Милош Јовановић; Мирјана Утвић; Андреа Бегановић… и многи други који ће кроз програме и формате попут „Летњи биоскоп у Звезди”, изложбе самоуких сликарки и сликара „Створ је створен да ствара”, подкаста „Pillow talk“ и других учествовати на Подијуму 2023.

Више о програму: хттпс://у10.рс/2023/немогуце-да-је-немогуце/

Фото: Промо

Додај коментар: