Scroll Top

Подстицај новим талентима

podstitsaj-novim-talentima
Сличне теме

БОРБИНА НАГРАДА “ОСКАР ДАВИЧО”

У редакцији листа Борба 26. септембра давне 1998. одржана је конференција за штампу на којој је тадашње руководство листа, у присуству супруге и ћерке тада већ покојног књижевника Оскара Давича, као и чланова будућег жирија, донело одлуку да се установи награда с именом уваженог писца. Награда је за циљ имала да помогне и подстакне нове таленте у књижевности на нашим просторима, поред сталног подсећања на рад и дело Оскара Давича, а чији су значај, утицај и дело били, на неки начин, заборављени.

Награда је додељивана сваке године на дан Борбе 19. фебруара за најбољу књигу штампану први пут у претходној години, која није била жанровски ограничена, а укључивала је и новчани износ од тадашњих 30.000 динара. Податак је и тај да је жири за доделу награде “Оскар Давичо” био једини чијем су раду присуствовали новинари, критичари и писци.

Лауреати у току пет циклуса били су Мирољуб Тодоровић за збирку песама “Звездана мистрија” 1998, Драган Јовановић Данилов за збирку песама “Алкохоли с југа” 1999, Миро Вуксановић за роман-азбучник “Семољ гора” 2 000 , тада млади студент књижевности Дарко Пејовић за роман “Упориште” 2001, а као последњи добитник Борбине награде “Оскар Давичо” 2002. изабран је Вито Марковић за збирку песама “ Ноћ и и одсјаји”.

Додај коментар: