ИЈА МАКЕЈЕВА, ОСНИВАЧ СТУДИЈА И ОНЛАЈН ШКОЛЕ “ЈЕСТИВИ БУКЕТИ”
Ова Рускиња покренула је у нашој земљи потпуно нови бренд прављења букета од воћа, поврћа, слаткиша и сухомеснатих производа, који својом оригиналношћу изазивају дивљење
Цвеће поклањамо драгим особама за разне прилике попут рођендана, годишњица или венчања, пажљиво бирајући да ли ће то бити ружа, љиљан или кала. Међутим, већина нас и не зна да букети могу бити и од омиљеног сухоместог производа, поврћа, воћа, слаткиша или пак напитка? Ија Макејева дошла је из далеке Русије и у нашој земљи покренула потпуно нови бренд прављења уникатних јестивих букета, који својом оригиналношћу изазивају дивљење.
– Иако је ово прилично нова тема, овакви букети у Русији су популарнији од класичних букета цвећа. Драго ми је што сам успела овај тренд да пренесем у Србију – каже Ија Макејева, дама која је свој хоби претворила у иновативан бизнис.
Одлука да промени живот и почне да живи у Србији настала је сасвим спонтано пре шест година, током посете Новом Саду. Фасцинирану људима и односом према Русији, Ију је одушевила и српска кухиња, клима и сам главни град Војводине.
– Период адаптације је био веома лак, што се објашњава блискошћу култура, сличношћу језика и гостопримством људи. Често кажем да сам се од првог дана осећала као код куће – наглашава Макајева.
Букети и за јачи пол
Јако сам поносна на себе и своје ко леге што смо успели да пробијемо лед, тако да данас постоје букети за мушкарце, који, иначе, заузимају око 40 одсто од укупног броја по руџбина. Састав “Гурманског” или букета “Пун погодак”, како су га назвали наши клијенти, укључује сухомеснате производе попут ко басице, кулена или сланине, а ту су и љута паприка, сир, бели лук, пециво, и све то може да се искомбинује с додатком омиљеног пића, ракије, вина, пива…
Док је живела у Москви, Ија је 2012. завршила курс у једној од школа флористике, али како је у том тренутку имала малу децу, није могла у потпуности да се посвети цвећарству. Свој први аматерски букет креирала је крајем јула 2018, а само два месеца касније, након завршетка онлајн курсева и добијања сертификата, почела је да добија прве наруџбине. На питање како је дошла на идеју да креира јестиве букете, каже да су букети пронашли њу.
– Није тајна да имиграција не пролази без трага. Често је то губитак социјалног статуса, перспектива за каријеру, друштвеног круга и, у великој мери, губитак самоидентификације, што ствара много теже услове за покретање новог бизниса – истиче она.
Прву годину у Србији посветила је одгајању деце и изградњи новог ритма живота. С обзиром на то да су њени синови тада имали три, пет и седам година, није било речи о отварању бизниса. Упркос томе, Ијина креативна енергија захтевала је начин изражавања, па је тако почела да води страницу на Инстаграму, на којој је заједно с децом постављала кратке видео-снимке идеја за едукативне игрице и креативне занимације.
– Једнога дана, тражећи идеју за необичан поклон, наишла сам на фотографију букета поврћа. Заједно са децом направили смо “букет здравља” од белог лука, купуса и патлиџана. Управо овај тренутак је био полазна тачка за оно што данас стварам – присећа се Макејева.
Стварање букета за њу је представљало начин самоизражавања, напуштања свакодневице и неку врсту медитације, а реакција свих којима је поклонила букете и подршка коју је имала од породице навели су је на размишљање о покретању бизниса.
– Све се спојило у идеју стварања “јестивих букета”. Лак почетак без огромних улагања и скупе опреме, јединственост производа, моја жеља да нађем своје место и будем од користи новом друштву, а материјала за стваралаштво у плодној Србији увек има довољно – додаје она. С обзиром на то да се сваки букет прави искључиво по наруџбини и да не постоје два иста, јестиви букет је знак да сте пажљиво приступили избору поклона. Сам процес стварања букета није само пуко састављање свих делова и паковање већ, како ова амбициозна Рускиња открива, креација почиње идејом, разговором о детаљима, проналажењем потребних елемената, обрадом и припремом воћа, цвећа и зеленила. Сваки од њих осмишљен је до најситнијих детаља а, како сама каже, спремна је да обиђе пола града док не пронађе “баш ту” паприку.
– Све ово може трајати и неколико сати, али то су веома пријатне обавезе. Подједнако волим сваки корак стварања букета, а највише тренутак испоруке, када видим реакцију и искрено дивљење, понекад и сузе-радоснице. То је непроцењиво и вреди сваког потрошеног минута – истиче она.
Данас се оригиналност цени више него икада, а у кутку Ије Макејеве можете пронаћи разноврсне и несвакидашње креације, па тако своју драгу особу можете обрадовати букетом који се састоји од омиљене крофне, воћке, боце вина или плишане играчке. Неки од њих крију се под неким интересантним именом попут букета “Најлепше жеље” направљеног од нара и ружа, “Егзотика” са ананасом и кокосом или “Гурманског”, у ком су главни састојци кулен и пршута. Сви букети су уникатног изгледа, ко ји активирају сва чула, а можете га поклонити апсолутно свима: родитељима, пријатељима, колегама, партнерима.
– Инспирација је буквално у свему, у природи, промени годишњих доба, у јарким бојама воћа и поврћа на пијаци. Али главне идеје и инспирације припадају мојим клијентима, који до детаља знају шта желе, тако да је сваки букет плод нашег заједничког рада – каже Ија.
На питање који је најинтересантнији букет који је креирала, Ија каже да је тешко одговорити јер је сваки персонализован и јединствен, а цео процес њиховог стварања је израз осећања и емоција.
– Издвојила бих причу од пре неколико година, када је један младић наручио букет за своју девојку и с намером дошао у Нови Сад по њега. Годину дана касније прихватила сам поруџбину за свадбени букет за овај пар, а недавно су први пут постали родитељи и супруга је наручила “Гурмански букет” за младог тату као честитку. Може се рећи да сам ја њихов лични породични фудфлорист – поносно истиче Ија.
Шири се заједница фудфлориста у Србији
– Моја онлајн школа постоји већ три године и за то време кроз њу је прошло око 300 ученика. Оно што ме посебно радује јесте да међу студентима има и представника јаче половине, а моји ученици нису само из Србије већ и из региона, тако да их је из више од 10 земаља завршило курс. Остајемо у контакту и након едукације, састајемо се заједно на годишњем Форуму фудфлориста у Србији, размењујемо искуства, свакодневно радимо на промовисању и развоју овог заната. То је оно што највише ценим, осећај заједништва, подршке и међусобног разумевања. Некада сам сањала о заједници фудфлориста, а данас с по носом препоручујем своје колеге које су некада биле моји студенти и овим путем позивам све креативне људе да постану део наше пријатељске креативне породице – поручује Ија Макејева
аутор ТАМАРА ЈОРГИЋ
ФОТОГРАФИЈЕ: ПРИВАТНА АРХИВА