Scroll Top

Политикина награда Сањи Латиновић за самосталну изложбу у Салону МСУБ

politikina-nagrada-sanji-latinovic-za-samostalnu-izlozbu-u-salonu-msub
Сличне теме

„Политикину“ награду, која се додељује за најбољу самосталну изложбу током 2022. године, добила уметница Сања Латиновић за изложбу „Препрека или праг“ одржану у Салону Музеја савремене уметности у периоду од 24. јуна до 25. септембра 2022.  Кустос изложбе је била Уна Поповић, виши кустос МСУБ.

Самостална изложба перформанс уметнице Сање Латиновић осмишљена је као омања ревизија њене досадашње праксе али управо из позиције како би се практично и теоријски артикулисала и образложила целокупна природа њеног досадашњег а разнородног деловања. Изложба је била изузетно посећена и видљива јер је пружила динамику презентације различитих врста перформанса Латиновиће, од њених соло изведби до колективних акција. Изведени су перформанси „Do Not Cross“ (овде премијерно у Београду), „Препрека или праг“, „Покрети: Бело“ уз то одржано је неколико пратећих разговора о  акцијама уметнице али и ширем контексту  деловања унутар домаће перформанс сцене. Уна Поповић у кустоском тексту у каталогу изложбе наводи: “Кроз сагледавање уметничиних различитих а опет уједначених изведби као мисли о природи, изразу и темама перформанс-акција мапирамо свет перформанса у малом. Јер, пракса Латиновићеве – коју можемо класификовати поделом у три групе: 1. самосталне, често и радикалне изведбе, 2. колективни перформанси на нивоу промишљања телесно и ментално синхроног унутар духа заједништва, 3. материјализоване инсталације и објекти кроз које наводи публику да учествује и преузме улогу главног перформ-актера – предочава нам како сву ауторкину комплексност у промишљању медија тако и сложеност и разлике унутар присутних перформанс-стратегија на домаћој савременој ликовној сцени.“

Сања Латиновић (1983) завршила је Факултет ликовних уметности у Београду, одсек вајарство. Мастер студије завршила је 2016, одсек перформанс, на ХКБ Берн, Швајцарска. Иако по вокацији вајарка, Сања Латиновић свој рад углавном фокусира на перформансе, видео и фото-документацију, бирајући их као поља уметничког израза кроз које происпитује и сам медиј скулптуре, истражујући његове трансформативне потенцијале у релацијама материја – простор – форма – идеја. У радовима, Сањине тематске преокупације најпре су усмерене на проблематизовање комплексне позиције функционисања индивидуе данас, на наша свакодневна суочавања са бројним и различитим облицима друштвених детерминисаности, императива, притисака.

Додај коментар: