Scroll Top

Положен венац на спомен обележје страдалој српској деци

polozhen-venats-na-spomen-obelezhje-stra
Сличне теме

Делегација Фондације „Дајана Пауновић“ и Никола Вучен, председник општине Смедеревска Паланка и члан Председништва СНС-а, положили су у име председника Републике Србије Александра Вучића венац на спомен обележје српској деци која су у јесен 1942. године трагично страдала у славонском селу Носковачка Дубрава. Венац је положен поводом обележавања 80. годишњице страдања српске деце из Поткозарја и откривања спомен обележја на коме су исписана имена страдалих малишана у Носковачкој Дубрави.

У том селу, код Слатине у Хрватској, од августа до новембра 1942. године, 69-оро деце са Козаре, узраста од три месеца до три године, умрло је од глади и болести. Деца су била заточена с мајкама које су теране на присилни рад у пољима.

Председница фондације Дајана Пауновић поручила у изјави за медије да је обавеза наше генерације да негује културу сећања како се патње и злочини учињени нашем народу никада не би заборавили.

-То је једина гаранција да нам се такве ствари никада више не понове. Такође, неговање сећања не сме да се користи само у политичким расправама, нити треба да буду повод за освету већ искључиво пут ка истини коју дугујемо невиним жртвама, а овим страдалим анђелима понајвише”, поручила је она.

Председник општине Смедеревска Паланка и члан Председништва Српске напредне странке Никола Вучен истакао је важност сећања и потребе да држава Србија увек и свуда буде уз свој народ ма где он да живи.

-На овом месту је јако тешко и причати. Много је емоција, али свакако оно што је циљ свих нас окупљених, јесте да не заборављамо наше жртве и да свако ко је у могућности да свој допринос да се оваква места обележе. У том смислу Србија и њено руководство посвећени су неговању историјског сећања нашег народа и борби против покушаја ревизије историје, поручио је изасланик председника Србије Александра Вучића.

Парастосу српским жртвама организовали су Српска православна црква и Српско национално вијеће заједно са потомцима жртава.

Фото: Фондација ДП

Додај коментар: