Scroll Top

Понудите себи оно најбоље од живота

ponudite-sebi-ono-najbole-od-zhivota
Сличне теме
Dodela Svetosavske nagrade

Волео бих да у будућности допринесем развоју науке и човечанству, али и...

СНЕЖАНА РАДОЈИЧИЋ, ИНСТРУКТОР КОРЕКТИВНО-ТЕРАПЕУТСКЕ ЈОГЕ

Ова јога нуди одговор онима који седе за компјутером цео дан, али и онима који, услед стреса, нагомилавају страхове и анксиозности

Јога није само систем вежби, већ начин живота. Тек када усвојите ту чињеницу, јогу можете даље преносити као знање другима. То препознају и моји ученици, с којима не држим професионалну дистанцу, већ кроз неко време заиста постајемо сапутници на путовању на којем се деле осмеси, добра воља, знање и осећај лепоте живљења, каже за Борбу Снежана Радојичић, једини сертификовани инструктор корективно-терапеутске јоге у Европи. Од њених првих корака у јоги до данас прошло је преко три деценије, у које је, како наводи, стало све: упознавање с јогом, стални рад на себи, надограђивање знања и спознаја да је јога не само диспциплина која се савлађује већ начин живота.

Снежана Радојичић

Зашто сте се баш одлучили за корективно-терапеутску јогу?

– Завршавајући разне школе и пасионирано се бавећи јогом – од хата до ајенгар јоге, трагала сам за оном врстом која би била сублимација свега најбољег, прилагођена сваком без обзира на године и здравствене проблеме и која не би угађала западном човеку у смислу олакшица, већ остала највернија традиционалној изворној јоги. То све пронашла сам у корективно-терапеутској јоги. Испоставило се да је она аутентична и намењена појединцу, као и да даје савршене резултате, који, према неким истраживањима и студијама рађеним на медицинским институтима, често превазилазе оне до којих се долази конвенционалним лечењем.

Како је изгледао ваш пут јоге, где сте се усавршавали?

Моје јога школовање текло је махом у Индији, у престижним школама, које, да бисте их прошли, морате бити наоружани стрпљењем и огромном количном добре воље. Када неко у Европи каже школа јоге, прва асоцијација је удобан и комфоран амбијент и постепено савлађивање знања, док у Индији то значи апсолутну посвећеност. Од вас се очекује све: да покажете колику моћ имају ваше тело и ваш ум, да у школским данима, који у просеку трају од девет до 12 часова, концентрисано пратите наставу и научено у пракси да изведете. Био је то дугачак и инспиративан пут у срце јоге.

Коме је намењена корективно-терапеутска јога и који су њени бенефити?

Намењена је свима, од деце до људи у озбиљној животној доби. Помоћу помагала сваки појединац, без обзира на ограничења тела и евентуалне болести, може ући у позу до њене савршене тачке, а посебна комбинација асана у буквалном смислу чини чуда. Користи се и као додатна терапија уз друге облике лечења, за корекцију или као превенција. Код ове јоге постоји разрађен систем вежби и користе се специфични програми и секвенце за решавање и ублажавање дискус херније, сколиозе, кифозе, лордозе, спондилозе, ишијалгије, проблема с куковима, штитастом жлездом, астмом и још много тога. Поред проблема с кичмом, код којих показује врло добре резултате, третира и друге болести, побољшава целокупно здравље тела, регулише нервни, респираторни, дигестивни, репродуктивни и циркулаторни систем, крвни притисак и хормоне, покреће метаболизам тела, чисти организам од токсина, ослобађа нас страхова, неуроза, негативних мисли и депресивних стања. Ова јога нуди одговор и онима који седе за компјутером цео дан и осећају проблеме с кичмом, али и онима који, услед стреса, нагомилавају страхове и живе под дијагнозном анксиозности.

За хришћане, будисте и атеисте

Шта сматрате највећим заблудама у вези с јогом?

– Јога критичари махом нису људи који своја тумачења темеље на научности реченог, на основу сада већ свима доступних истраживања или личног искуства. Већином је реч о људима који свет око себе мере количином сумњичавости у себи. Једна од фундаменталних заблуда је да је јога повезана с религиозним, секташким учењима, те да би сваки верник требало да је искључи из живота. Истина је да јога не дели, већ мири све разлике међу људима и у овом систему вежбања заиста нема ни у траговима секташења или изведби некаквих мрачних рутуала. Јогу практикују и хришћани и будисти и атеисти јер ова вештина, стара хиљадама година, по ономе што је у њеној бити – постићи мир са собом и светом око себе – не заговара никаква учења, већ подсећа на лепоту света у којем живимо. Друга заблуда је да је јога опасна јер се током практиковања можете озбиљно повредити. На то се увек насмејем. Не, не можете се повредити ако вас кроз час води искусан учитељ

аутор МИЛИЦА ДРАШКОВИЋ

ФОТОГРАФИЈЕ: ПРИВАТНА АРХИВА

Додај коментар: