Scroll Top

Повратак у будућност

povratak-u-budu-nost
Сличне теме

МЕЂУНАРОДНИ БЕОГРАДСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ

Фест је због епидемиолошке ситуације одлаган и сада је извесно да ће бити одржан од 7. до 16. маја, а пред пуб- ликом Сава центра, Kомбанк дворане, „Синеплекса” у Београду на води и Дома омладине наћи ће се више од 70 премијерних филмова најновије светске и српске продукције у неколико програмских целина.

70 премијерних филмова очекује љубитеље седме уметности

Једна од целина биће посвећена култним филмовима који су обележили претходне едиције фестивала. У оквиру селекције „Фестових 50”, у великој дворани Сава центра биће приказано девет остварења: „Одисеја у свемиру” Стенлија Kјубрика, „Лимен и добош” Фолкера Шлендорфа, „Смрт у Венецији” Лукина Висконтија, „Змијско јаје” Ингмара Бергмана, „Поноћни каубој” Џона Шлезингера, „Андреј Рубљов” Андреја Тарковског, „Тристана” Луиса Буњуела, „Борсалино” Жака Дереја” и „Бети Блу” Жан-Жака Бенеа. Филм „Одисеја у свемиру” приказан је на првом издању Феста 1971. године, баш као и „Поноћни каубој” у коме су култне улоге остварили Џон Војт и Дастин Хофман. Главна глумица у филму, Силвија Мајлс, уједно је била и прва пристигла гошћа у историји ове манифестације. Остварење „Лимени добош” приказали смо 1980, а редитељ Флокер Шлендорф је у 21. веку био радо виђен гост Београда. „Андреј Рубљов” славног руског редитеља Андреја Тарковског први пут је приказано на Фесту 1973. и потом се 2008. поново нашао на овом фестивалу, када је одржана пројекција рестаурисане верзије. Тим поводом је гост Београда и фестивала био руски сниматељ Вадим Јусов, који је радио и на оригиналној верзији филма.

Фест ће ове године бити одржан под слоганом „Повратак у будућност”, са намером да као највећа и надалеко позната филмска манифестација у земљи и региону допринесе поновном оживљавању биоскопских платна и повратку филмске публике у биоскопе.

Додај коментар: