Scroll Top

Представа „Женско срце у шињелу“ Мирјане Карановић гостује у Српском културном центру „Иво Андрић“ у Пекингу

predstava-zensko-srce-u-sinjelu-mirjane-karanovic-gostuje-u-srpskom-kulturnom-centru-ivo-andric-u-pekingu
Сличне теме

Позоришна прича три глумице о три хероине из Првог светског рата

Позоришна представа „Женско срце у шињелу“ у режији Мирјане Карановић, а по тексту Михајла Витезовића, биће одиграна у суботу, 7. октобра у Српском културном центру „Иво Андрић“ у Пекингу.

„Женско срце у шињелу“ прати три глумице које приказују животе три хероине – Милунке Савић, најодликованије жене војника у историји ратовања, Флоре Сендс, једине Британке са чином капетана у српској војсци и Надежде Петровић, сликарке, која је напустила лагодност свог живота и вратила се у Србију да помогне свом народу.

Представу изводе глумице и колегинице са класе Милана Нина Граховац, Јована Петронијевић и Весна Паштровић. Оне су на свој начин оживеле жене које су оставиле велики печат у српској историји, а током представе судбина великих хероина инспирише и мења и саме глумице.

Поводом гостовања у Пекингу глумице из представе су истакле:

„Веома нам је драго што ће наша представа бити изведена у Пекингу, и сматрамо да је важно да представнике културних институција Кине и грађане Пекинга упознамо са животима три величаствене жене из српске историје. Реч је о женама добровољцима у Првом светском рату које су се истакле у најтежим тренуцима за Србију и чува сећање на њих и на њихова храбра дела.“

„Женско срце у шињелу“ премијерно је приказана 2018. године, и од тада је одиграна 58 пута у многим градовима широм Србије и Републике Српске. На конкурсу Министарства културе и информисања Републике Србије представа је подржана да гостује у Српском културном центру у Паризу, где је одиграна пред препуном салом у новембру 2019.

Извођење представе у Српском културном центру у Пекингу омогућено је уз подршку Министарства културе Републике Србије, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и општине Крупањ.

Фото: Промо

Додај коментар: