Scroll Top

Представљање резултата истраживања на тему сложене повезаности између емоција и исхране

predstavljanje-rezultata-istrazivanja-na-temu-slozene-povezanosti-izmedju-emocija-i-ishrane
Сличне теме

На који начин стрес, туга и досада утичу на прехрамбене навике, каква су искуства грађана Србије у вези са приступом исхрани и утицајем које емоције имају при избору количине и врсте хране – била су тема онлајн истраживања у којем је учествовало више од 1.000 испитаника, у оквиру националне кампање Тежи равнотежи

Резултати истраживања представљени су симболично на Светски дан менталног здравља и показују да већина грађана (76%) верује да постоји веза између њиховог расположења и хране коју једу, док 17% испитаних није сигурно, а 7% сматра да не постоји таква веза. Навећи број испитаника (44%) често бира храну као начин да се носе са одређеним емоцијама, 25% само понекад посеже за храном као одговор на одређене емоције, а свега 5% анкетираних никада не користи храну у те сврхе.

 

„Према подацима Светске здравствене организације (СЗО) чак 2,5 милијарде одраслих особа старијих од 18 година има прекомерну телесну тежину, а до 2035. године чак 4 милијарде људи ће бити прекомерно ухрањено или гојазно“, истакао је Димитрије Ивановић испред Привредне коморе Србије и додао да активности у оквиру Националне кампање „Тежи равнотежи“ се управо спроводе са циљем подизања свести јавности да више воде рачуна о балансираној исхрани и физичкој активности, али да не занемаре и емоције које могу утицати на њихове прехрамбене навике.

Фото: Промо

Додај коментар: