Scroll Top

Премијeра балета Александра Илића „Маскарада” у Подгорици

premijera-baleta-aleksandra-ilica-maskarada-u-podgorici
Сличне теме

На Великој сцени Музичког центра Црне Горе у Подгорици 24. јануара публици ће се представити први професионални Балетски ансамбл Црне Горе, балетом „Маскарада” у кореографији Александра Илића, на музику Арама Хачатуријана (Masquerade Suite), Дмитрија Шостаковича (Ballet Suite No. 1), Јохана Штрауса ИИ (Pizzicato Polka) и The Dreamliners у адаптацији Дејана Божовића.

„Радња „маскараде“ смештена је на трг једног приморског града, испод уснулог пуног месеца, где се под уличним фењером састају или растају, разговарају, заљубљују и сањаре случајни или намерни пролазници. Све је узбудљиво и искрено у овој нашој игри, која кулминира откуцајима сата са оближњег торња и позива наше протагонисте да уз мало неочекиване магије заврше на балу. И као у сну, нестварно је а, стварно све, остаје нам да поверујемо у снолику сребрну светлуцаву прашину и чуда, чак и када су немогућа”, наводи кореограф Александар Илић.

Представу изводе Ксенија Синђић, Тамара Радоњић, Сташа Шћепановић, Тијана Драговић, Катарина Вујошевић, Данијела Симић, Алина Тсоумоу, Јана Јовићевић и Владимир Секулић. Асистент кореографа је Федерика Винћифори, дизајн звука Дејан Божовић, костимографкиња Александра Саша Моштрокол, консултант за сценографију Синиша Радуловић.

На иницијативу Исидоре Дамјановић, директорке Музичког центра Црне Горе, 2021. године је основан Балетски студио. Овим кораком, први пут се у историји Црне Горе покреће и реализује институционализација балетске уметности. До тада, Црна Гора је била једина земља у региону без професионалног балетског ансамбла, иако је балет присутан у образовном систему дуги низ година.

Прва аудиција за пријем балерина и балетских играча је одржана 23. децембра 2021. године, а прва балетска представа на Великој сцени Музичког центра Црне Горе 2022. године. Након две балетске премијере у продукцији Музичког центра Црне Горе, „Tre Sorelle” Александра Илића и „Медитеран” Саше Евтимове, 18. новембра 2023. је одржана прва интернационална аудиција за пријем и коначно формирање Балетског ансамбла Музичког центра Црне Горе, на којој се пријавило 76 кандидата из целог света, од којих је примљено 15.

Прва реприза балета „Маскарада“ биће изведена дан касније на истој сцени 25. јануара.

Фото: Александар Јаредић

Додај коментар: