Scroll Top

Изложба радова „Боје Африке“ насталих на креативним радионицама у Музеју афричке уметности

izlozba-radova-boje-afrike-nastalih-na-kreativnim-radionicama-u-muzeju-africke-umetnosti
Сличне теме

Инспирисани афричком културом: Радови средњошколаца на изложби насталој на радионицама керамике и графике

Изложба „Боје Африке“ отворена је у суботу, 21. јануара у Музеју афричке уметности (МАУ) у Београду. Изложба је настала током бесплатних радионица за средњошколце које је Музеј организовао током зимског распуста.

Програм Музеја афричке уметности „Боје Африке“ организован је кроз креативне радионице керамике и графике, чија су инспирација били стваралаштво народа Акан из Гане, као и западноафричке керамичке посуде, објекти који по свом симболичком значењу веома често изражавају појмове попут храбрости, једнакости људи, договора, мудрости, заједништва, односно везују се за свакодневне или ритуалне активности заједнице, култове плодности и предака.

Програм одржан током зимског распуста, обухватио је две групе полазника петодневних радионица: керамике и графике у четворочасовним терминима. На креативним радионицама „Боје Африке“ учесници су кроз уводно предавање упознали разноврсност и значај афричког стваралаштва, а затим су кроз практичан рад овладали техником израде керамичких посуда и линорез технике израде адинкра симбола. Завршни део програма чини изложба радова „Боје Африке“, која сведочи о креативности, вештини, маштовитости и инспирацији учесника радионица.

На изложби је приказан цео процес рада од настанка скица, преко овладавања техникама израде керамике и израде линорез техником.

Најуспешни радови су награђени тј. изабрана су три најбоља, равноправна рада, а аутори су: Тијана Филић, Вишња Тропин и Тијана Стојановић.

Програм „Боје Африке“ реализовале су Милица Јосимов, вајарака, Милица Наумов, кустоскиња и Марија Милош, виша кустоскиња.

Изложба траје до недеље, 28. јануара.

Радно време Музеја је сваког дана од 10 до 18 часова. Више о програмима Музеја афричке уметности на www.mau.rs.

Фото: Архива МАУ

Додај коментар: