Scroll Top

ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ БАНОВИЋ СТРАХИЊА ОДРЖАНА 5. ЈУЛА НА СЦЕНИ ТЕАТРИЈУМА; ЧОРБА ОД КАНАРИНЦА И ДОН ЖУАН

premijera-predstave-banovi-strahin
Сличне теме

05. јула у 21 премијерно је изведена представа „Бановић Страхиња“ по тексту Борислава Михајловића – Михиза, а у режији Бојана Лазовића. Млади глумац Федор Ђоровић играће Бановић Страхињу, а у представи играју и Владан Гајовић, Гала Шалипур, Бета Ђуревска и Никола Живановић. Ова представа је рађена у копродукцији позоришта Театријум и ЦЕБЕФ-а.

„И још вам обраћам пажњу на време у коме живимо, мутно и преокретно. Љуља се, љуља и колеба све. Требаће можда много снаге и памети да се спроведу наши мали животи кроз уске теснаце овог напуштеног века. Биће нам од велике помоћи ако једни друге примимо онакве какви јесмо.“ Прича о Бановић Страхињи, која почиње у предвечерје боја на Косову, свима је добро позната. То је прича у којој Бановић Страхиња пркоси традиционалним, патријархалним вредностима и суровости тог доба и уместо моћи и силе он храбро бира племенитост. Његова величина огледа се у праштању издаје, које се апсолутно коси са већ етаблираним законима политике. У Михизовој драми која ову народну епску песму на генијалан начин обрађује постоји и присуство јаких и независних женских ликова. Много тога можемо да научимо од овог јунака, који се, упркос свему, бори за оно што воли и у шта верује. „Помало је такијех јунака, ка’ што бјеше Страхинићу бане.“

06. јула у 21 час  Мина Лазаревић и Љубомир Бандовић извешће своју представу „Чорба од канаринца“по тексту Милоша Радовића и у режији Сташе Копривице. Јеца и Меда се воле. Воле се већ тринаест година, искрено и потпуно. Јеца жели да се венчају како би се волели још више. Меда никако не жели да се венчају, како се не би после волели мање. Пет минута пред заказан термин у општини, њих двоје проналазе компромис – у тих пет минута ће се играти брака, видети како им иде и онда одлучити. Кроз једноставан, али духовит заплет, Милош Радовић се поиграва свим архетипским ситацијама које носи један мушко-женски однос. Ова, друга по реду београдска поставка “Чорбе од канаринца” доноси једно савремено читање Радовићевог текста прилагођено данашњим паровима и њиховим мукама, па ће тако велики број нас моћи да препозна себе и своје проблеме у овој представи. Аутор успева да кривицу и заслуге у овом сукобу подели на равне части, притом вешто и опрезно играјући на танкој ивици између динамичне комедије и нежне мелодраме. Ипак, “Чорба од канаринца” је пре свега комад о љубави.

07, 08, 09 и 10. јула у 21 час публика ће бити у прилици да ужива у представи „Дон Жуан“ која је премијерно изведена прошлог лета као прва представа у продукцији позоришта Театријум. Текст је радила млада драматуршкиња Вида Давидовић (по Молијеру), а режију потписују Марко Мисирача и Тихомир Станић. Глумачку поделу ове комедије предводи Стефан Радоњић у насловној улози Дон Жуана, уз Владана Гајовића, Лепомира Ивковића, Ђорђа Марковића, док су у осталим улогама њихове младе колеге: Милица Јанковић, Невена Илић, Исидора Грађанин, Ивана Дудић, Лука Потпарић, Милан Бобић и Лука Севић. Молијеров комад настао је у Француској у седамнаестом веку и иако представља критику тадашњег француског и европског друштва, он је и данас врло актуелан. Уместо племића, ту је елита, уместо архаичних предела француских шума, ту је овај и овакав, данашњи Београд. Уместо Доне Елвире, ту су многе жене моћника спремне да доживе праву љубав. Уместо витештва, постоји једна клановска лојалност људи који у формираним групама долазе у Београд спремни да га искористе као и сваку добру шансу. Дакле, као и свака добра комедија, „Дон Жуан“ је комад који одлично комуницира са данашњим временом и актуелном ситуацијом. Ако Дон Жуана сместимо у окриље савременог црногорско- клановског миљеа у Београду, који функционише по принципу строгог патријархата и освете, и ако бисмо ставили Дон Жуана у ситуацију да прекрши тај код због својих нагона и искористи једну од жена унутар заједнице, било би доста занимљиво посматрати разрешење ове збрке. Уцене, претње, пиштољи, поџемље, крв, освета и част. Везе, везице, афере и нагони. А свиме овим се не губи ништа од Молијера. Дубоко смо уверени да је баш зато овај спој класичног заплета и ликова који боје нашу свакодневницу права сценска комбинација.

Додај коментар: