Scroll Top

Преминуо Срђан Кољевић

preminuo-srdjan-koljevic
Сличне теме

Данас је у Београду, након дуге и храбре борбе са болешћу, преминуо Срђан Кољевић (1966), сценариста, режисер и академски професор

Осим што потписује сценарио на 15 дугометражних играних филмова, два дугометражна документарна филма, и две ТВ серије, по својим сценаријима сам је и режирао три играна филма, и једну ТВ серију.

Остварења која потписује била су гледана у биоскопима али и награђивана у свету и региону, на највећим смотрама филма као што су Берлински филмски фестивал и Санденс Филм Фестивал.

Као сценариста дебитовао је 1993. године са филмом “Кажи зашто ме остави” Олега Новковића а као редитељ дебитовао је са филмом «Сиви камион црвене боје» 2004. године, који је снимио по сопственом сценарију а који је приказан на 40 међународних фестивала и награђен са 11 награда.

Заједно са Ђорђем Милосављевићем написао је сценарио за филм “Небеска удица” (2000) у режији Љубише Самарџића који је приказан на Берлинском Филмском Фестивалу као и на фестивалу у Палм Спрингсу где је и награђен наградом публике.

Са Мелином Кољевић је био ко-сценариста филма «Клопка», у режији Срдана Голубовића, који је први српски кандидат за награду Оскар који је ушао у ужи избор од 8 филмова.

У истој сарадњи са Срданом Голубовићем као редитељем и Мелином Кољевић потписује и филм «Кругови» (2013) који је први српски филм приказан а и награђен на фестивалу Санденс.

До самог краја живота, осим што је неуморно радио као аутор, био је и посвећени професор на Факултету Драмских Уметности у Београду где је предавао филмски сценарио на катедри за драматургију, на којој је и сам дипломирао.

Радио је и као ментор на различитим европским радионицама где је предано помагао развој младих филмских аутора.

За собом оставља две кћерке, велику породицу и живот посвећен филму и академском раду.

Датум, место и време сахране и комеморације ће бити накнадно објављени.

Фото: Приватна архива

Додај коментар: