Scroll Top

Признања за најплеменитије међу нама

priznanja-za-najplemenitije-medju-nama
Сличне теме

На традиционалној јубиларној свечаности у Скупштини града Београд данас су, 60. пут по реду, уручене златне и сребрне плакете одважним и храбрим добитницима признања у јединственој акцији Вечерњих новости – Најплеменитији подвиг године

Златна плакета за појединачни подвиг уручена је је Татјани Обрадовић из Чачка, која је преузела бригу о беби лептиру – девојчици Нађи, рођеној са ретком, генетском и неизлечивом болешћу.

                    Фото: Зоран Јовановић Мачак

Признање за најплеменитији колективни подвиг уручено је братству манастира Драганац са Косова и Метохије, зато што упркос многобројним невољама, овој светињи враћају просветитељску улогу и духовно су седиште за 30.000 Срба Косовског Поморавља.

Херојски чин Немање Човића из Пригревице, код Апатина, којег је у августу заувек однео дунавски вир док је спасавао свог капетана, заслужио је Златну плакету за најплеменитији подвиг која се додељује постхумно.

Његов живот угасио је Дунав на Преображење, када је не размишљајући о последицама бацио капетану своју бову и почео да га избавља из хладне реке, али га је захватио вир. Признање је примила његова мајка Жељка.

Девојчици Павлини Радовановић из Ораховца, код Велике Хоче на Космету, која својим анђеоским гласом диже публику на ноге у Београду, Бањалуци и Москви, како би прикупила донације за осликавање цркве у свом месту, уручена је Златна плакета за најплеменитији дечји подвиг.

Сребрне плакете за најплеменитији подвиг уручене су Обреновчанину Марку Драгићевићу, који је спасао једанаестомесечну бебу која је престала да дише, ватрогасцима Саши Лалић и Андрији Трифуновић, из Зајечара, који су из шахта дубоког четири метра избавили трогодишње дете, Београђанину Миленку Кузмановићу који је возио у контрасмеру на ауто-путу да спасе три живота из возила преврнутог на кров.

Иста признања додељена су и полицајцу Светиславу Ђурици, из Гајдобре, који је спасао тинејџера са врха далековода, Нишлији Саши Ранђеловићу који је притекао у помоћ комшиници коју је пред малолетним дететом давио бивши супруг.

Сребрне плакете добили су и Чачанин Здраво Дракул, спасилац суграђанина, кајакаша из вртлога Мораве, хуманитарац Бобан Прибановић из Жупе који је покренуо акцију градње и опремања куће тешко болесног дечака Марка Смиљковића, па Радмила Берић из Уздоља, код Книна која је више од деценије посвећена очувању српске културе и традиције, као и Ненад Чавић из Мокрина, који већ пет година дели пакетиће малишанима са посебним потребама и онима којима родитељи не могу да их приуште.

Додај коментар: