Scroll Top

Пројекат ,,Стари занати и савремено уметничко образовање“

projekat-stari-zanati-i-savremeno-umetnicko-obrazovanje
Сличне теме

Факултет уметности Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици реализује пројекат ,,Стари занати и савремено уметничко образовање“

Учесници пројекта су студенти Ликовног одсека, наставници, сарадници и ненаставно особље Факултета уметности који су након успешно завршеног летњег семестра, положених испита и организоване завршне изложбе стигли у Сиринићку жупу са намером да проведу пет дана (од 4. до 9. јула) у Штрпцу интензивно исражујући наслеђе овог краја. Министарство културе Републике Србије суфинансирало је реализацију пројекта, док су недостајуће трошкове боравка обезбедили Факултет, али и студенти из Штрпца који су били домаћини неким својим колегама из других градова. Радни боравак подразумева свакодневна предавања, радионице и посете занатским радионицама.

Првог дана учесници су посетили ковачко браварску радионицу Мухамета Еминија Кује где им је мајстор демонстрирао процес ковања и каљења челика. У поподневним сатима студенти су имали прилику да се упознају са техником искивања бакра.

За други дан предвиђено је предавање о употреби дрвета у народној уметности кроз технике дуборез и интарзија. О овој теми говориће самоуки уметник из Штрпца Зоран Занко Поповић.

Трећег дана учесници ће направити излет на Шару и разговараће о народном градитељству у Сиринићкој жупи. Четвртог дана учесници ће се упознати са народним обичајем који се у Готовуши обележава на празник Лазарева субота када девојчице (Лазарице) обучене у народну ношњу шетају од куће до куће и песмом призивају здравље, плодност и напредак у дому домаћина. О изради народних ношња говориће Мирослава Миленковић из села Доња Битиња. Последњег дана учесници ће посетити Призрен и упознати се филигранском техником.

Током боравка у Штрпцу биће документован практичан рад занатлија, а касније ће видео записи бити јавно објављени на видео каналу Факултета уметности. Знања стечена током посете послужиће као инспирација за нова уметничка дела, чија ће реализација бити базирана на некој од савладаних техника.  Реализовани радови као и документарни материјал биће представљени јавности на изложбама у Штрпцу и Галерији Факултета уметности у Косовској Митровици.

Партнер на пројекту је Завод за проучавање културног развитка са којим Факултет уметности има успостављену сарадњу на уметничким и научним пројектима. У просторијама Завода биће представљен пројекат београдској публици.

Фото: Игор Миљковић

Додај коментар: