Scroll Top

Жарко Лаушевић постхумно добитник награде „Специјални Ернест“ Сомборског филмског фестивала

zarko-lausevic-posthumno-dobitnik-nagrade-specijalni-ernest-somborskog-filmskog-festivala
Сличне теме

Под слоганом „Није лако кад си млад“ у четвртак, 11. јула у 20.30 часова у Атријуму Градске куће биће свечано отворен шести Сомборски филмски фестивал

Овогодишњи добитник награде „Специјални Ернест“ је, постхумно, српски и југословенски филмски и позоришни глумац и писац Жарко Лаушевић. Награда „Специјални Ернест“ додељује се за досадашњи допринос добрим филмовима, а по одлуци Дирекције Фестивала (Ксенија Јанковић, Миливоје Млађеновић и Михајло Несторовић).

Награда ће бити уручена на отварању фестивала.

Програм фестивала подељен је у четири селекције у оквиру којих ће бити приказано 13 филмова.

Жири Главног такмичарског програма радиће у саставу Весна Чипчић, Ана Мариа Росси и Радован Вујовић, док ће у жирију селекције филмова младих аутора бити Павле Менсур, Љубомир Булајић и Стефан Вукић.

У селекцији Главни такмичарски програм биће додељене награде: „Ернест” за најбољи филм, као и признање „Боер” за најбољу глумицу и најбољег глумца. У селекцији филмова младих аутора биће додељена награда „Боер” за најбољи филм.

Награда „Ернест” носи назив по филмском пиониру Ернесту Бошњаку, сомборском кинематографу и једном од првих филмских аутора у Србији. Бошњак је био оснивач Југословенске кинематографије, први југословенски сниматељ, редитељ и продуцент, који је 1906. донео у Сомбор кино-пројектор и отворио биоскоп. Као присталица филма и ентузијаста и сам је почео да снима филмове 1909. године, а за заслуге на развоју југословенског филма добио је државну пензију. Награда „Боер” добила је назив по филмском предузећу „БОЕР филм” које је Ернест Бошњак основао и уложио у њега своју целокупну имовину.

Подсећамо, предфестивалски програм биће одржан дан пред почетак фестивала, у среду, 10. јула у 18 часова пројекцијом филма „Измишљени пријатељи“, а на дан почетка фестивала биће отворена и изложба фотографија „Бата у 90 слика“. Оба програма биће одржана у Културном центру „Лаза Костић“ који је уједно и организатор фестивала.

Фото: Промо

Више о програму фестивала: https://kclazakostic.rs/

Фото: Небојша Бабић

Додај коментар: