Scroll Top

Прва еколошка “литургија”

prva-ekoloska-liturgija
Сличне теме

ОД НОЋНОГ КЛУБА ДО ЦРКВЕНОГ ПРОТОКОЛА

Заробљени у дневним собама и пред екрани­ма, многе сталне му­штерије електроник и денс клубова почеле су озбиљно да пате за клупском за­ једницом. Уто су ди­џејеви Хо­рхе Пизаро и Фелипе Родригез завапили: “Људи, снимајте звуке са својих прозора!”

Један ноћни клуб у Боготи употребио је звуке животиња и птица које су снимљене у колу­мбијској престоници и направио јединствену музичку нумеру.

Резултат је микс разних жи­ вотиња и птица који је спако­ ван у албум са хипнотишућим техно­битом, уз који сада ђипа глобална публика јер је доступан за стримовање.

Циљ је да се подстакне и осна­жи заштита биодиверзитета, ка­ко каже Хектор Битраго, члан не­мачког састава Атерциопеладос и саоснивач колектива VozTerra, који је дошао на идеју да сними овакав албум. Док је комбо кла­сике и звукова природе већ негде утабана стаза, техно­екипа сада комуницира са потпуно другом публиком.

Идејни творци су уверени да “фактор кула”, који има клуб “Kaputt” у Боготи, може да ан­гажује младе, радознале генера­ције да размишљају о екологији.

Љубитељи електронике ће се такође лакше ангажовати у ову еколошку причу јер ти људи во­ле да плешу, а плес је духовно, мистично искуство ­ каже Ро­дригез, а Пизаро додаје да је ово бољи начин да се дође до младе публике, која је рођена са тим “чипом”, односно свешћу о жи­вотној средини.

­ Звук има моћ да покрене људе на акцију јер пружа задовољство које продире у људски органи­зам на ћелијском нивоу, нарочи­то током изолације, када људи пажљивије слушају ­ закључује Битраго.

Моли Фанон, извршна дирек­торка Музеја UN (UN Live), који је подржао овај пројекат, сматра да култура недовољно користи благодети знања и искуства ек­сперата и активиста за животну средину.

UN Live циља да користи снагу креативности и културе да укључи и оснажи милијар­де људи у борбу за одрживији и свет пун наде ­ поручује Фанон. Црвендаћи, колибри, ластави­це и читав низ од 2.000 егзоти­чних врста птица у Колумбији чује се на овој “траци”, уз звуке ухваћене у шуми Ван дер Хамен и Коњехера мочвари са севера града.

UN Live сада планира да уједи­ни ове звуке природе и органи­зује “Прву еколошку литургију” (мису), која ће бити одржана ши­ром 6.000 католичких парохија у Колумбији ове године.

THEGUARDIAN.COM

Додај коментар: