Scroll Top

Прва Олимпијада у колевци шаха

prva-olimpijada-u-kolevtsi-shaha
Сличне теме

ОДРЖАНА 44. ШАХОВСКА ОЛИМПИЈАДА У ИНДИЈСКОМ ЧЕНАЈУ

Узбекистан у мушкој и Украјина у женској конкуренцији нови су олимпијски шампиони, Норвежани и Американци разочарали

У индијском граду Ченају од 28. јула до 9. августа одржана је 44. Шаховска олимпијада у женској и апсолутној конкуренцији, прва организована у Индији. За отворену секцију пријавило се 188 тимова из 186 нација, а за женску 162 тима из 160 нација. Ове године изостале су репрезентације Русије и Кине – Руси због супензије ФИДЕ услед рата у Украјини, а Кинези због анти-КОВИД мера у тој земљи. Упркос свему, снаге је одмерио рекордан број репрезентација. Мушка репрезентација Србије у коначном пласману заузела је солидно 20. место, са 15 бодова, што је резултат који се може сматрати успехом с обзиром на то да су наши шахисти били 23. на стартној листи. Србија је наступила под вођством селектора Миодрага Перуновића у саставу: Александар Инђић, Велимир Ивић, Роберт Маркуш, Иван Иванишевић и Милош Перуновић.

Женска репрезентација Србије је била боља од мушких колега и заузела је 13. место, пет више од очекиваног резултата (по рејтингу). Теодора Ињац, Тијана Благојевић, Јована Ерић, Адела Великић и Марина Гајчин, победом против Шпаније, завршиле су овај турнир и оствариле одличан пласман под вођством селекторке Ирине Чолушкине.

Женска репрезентација Србије
Мушка репрезентација Србије
Репрезентација Србије са селекторима Миодрагом Перуновићем и Ирином Чолушкином
и председником ШСС Драганом Лазићем

Титулу олимпијског шампиона у шаху освојила је млада мушка екипа Узбекистана са 17-годишњим Нодирбеком Абдусаторовим на челу, који је прошле године свргнуо Магнуса Карлсена с трона, као светског шампиона у брзом шаху. Друго место припало је Јерменији, а бронза другом тиму Индије с Домараџуом Гукешом на челу, уједно најуспешнијим појединцем турнира.

Када су у питању даме, најбоље су биле Украјинке, сребро је припало Грузији, а бронза Индији.

Вероватно највеће разочарање Олимпијаде је наступ америчког тима, који је на самом старту важио за фаворите, а завршио је на петом месту, као и Норвежана, који, иако предвођени светским шампионом Карлсеном, нису ушли ни у првих 25. Шаховска олимпијада, према правилу, одржава се на сваке две године, али због избијања пандемије вируса корона није било организовано у традиционалном формату још од 2018, када су се најбољи светски шахисти срели у Батумију. У 2020. и 2021. одржане су две виртуелне олимпијаде.

Овогодишње такмичење требало је да се одржи у Русији, али је због суспензије домаћинство пренето у Индију, колевку шаха. Током Олимпијаде одржани су и избори у ФИДЕ, на којима је за председника светске организације већином гласова поново одабран Рус Аркадиј Дворкович. Наредна Шаховска олимпијада ће се одржати у Будимпешти 2024.

Олимпијски победници у мушкој конкуренцији

Рекорди и занимљивости

  • Шаховске олимпијаде одржавају се од 1927.
  • Највећи број појединачних медаља остварио је Гари Каспаров – укупно 11
  • Највише екипних медаља освојио је југословенски и српски велемајстор Светозар Глигорић – укупно 11
  • Најмлађи учесници шаховских олимпијада били су Ендру Шерман и Џон Џејреки, обојица с Девичанских острва, који су наступали са само 11 година
  • Најстарији званични учесник био је Бил Хук, који се такмичио у 81. години, такође са Девичанских острва
  • Сви шампиони света у шаху учествовали су за своје екипе на Шаховским олимпијадама

аутор ЕЛЕНА СТОЈАНОВИЋ

ФОТОГРАФИЈЕ: ФИДЕ

Додај коментар: