Scroll Top

Прва тактилна изложба у Музеју афричке уметности – „Види, додирни, осети“

prva-taktilna-izlozba-u-muzeju-africke-umetnosti-vidi-dodirni-oseti
Сличне теме

Прва тактилна изложба „Види, додирни, осети – предмети из збирки Музеја афричке уметности“ ауторке Милице Јосимов биће отворена данас 26. октобра у 12 часова у Музеју афричке уметности (МАУ) у Београду

Изложба „Види, додирни, осети“ резултат је настојања да дела традиционалне уметности из афричке збирке Печар, која од оснивања Музеја налазе своје место на сталној поставци, постану доступна посетиоцима кроз једну, за овај музеј нову излагачку методологију – тактилно.

Према ауторском концепту Милице Јосимов, у том циљу остварен је подухват израде шеснаест вајаних интерпретација, као и две реплике, које верно представљају облике, форме и мотиве петнаест изабраних афричких дела из музејских збирки.

На изложби су приказани предмети од текстила, маске и скулптуре у дрвету, ћупови од керамике и скулптуре животиња из збирке бронзе, и њихове ликовне интерпретације обликоване у гипсу, глини, мешовитим материјалима, док су реплике израђене у 3Д штампи.

По завршетку изложбе, ове ликовне интерпретације постаће интегрални део сталне поставке МАУ.

„У самом припреми, развоју концепта и креирању изложбе „Види, додирни, осети“ ослонили смо се на наше сараднике оштећеног вида, те смо пратећи њихова искуства, доживљаје и тумачења приликом посета Музеју, настојали да што јасније приступимо интерпретацији одабраних предмета,“ наводи се из Музеја афричке уметности.

Композиције и мотиви осликани на тканинама које потичу из култура Сенуфоа (Обала Слоноваче) и Фона (Бенин) добили су своју верну интерпретацију другачијом ликовном техником – израдом рељефних приказа.

Скулптуре и маске западне Африке резбарене у дрвету – њихове форме извајане су у пропорцијама оригинала, док је завршна ликовна интерпретација остварена наглашавањем или поједностављивањем детаља, зависно од читљивости самог (оригиналног) предмета.

Важан део процеса настајања изложбе „Види, додирни, осети“ била је и сензибилизација посетилаца различитих музејских програма за могућности тактилног израза и перцепције ликовног стваралаштва, што је остварено њиховим непосредним учешћем у самом поступку израде тактилних модела по узору на изабране предмете из збирки Музеја.

У оквиру програма за старије особе “МАУ за све, сви у МАУ” одржана је посебна радионица керамике на којој су учесници заједнички извајали интерпретацију фигуре лава племена Јуда (Етиопија), током програма за средњошколце „Боје Африке” учесници су извајали интерпретацију маске кпле-кпле, док је скулптура птице кљунорога са сталне поставке МАУ добила интерпретацију на посебно осмишљеној радионици за децу „Направимо птицу!”.

На четвртој у низу радионица вајања које је осмислила и водила Милица Јосимов као део припреме прве тактилне изложбе „Види, додирни, осети – предмети из збирки Музеја афричке уметности” учесници су били сви запослени у МАУ, а као резултат нашег заједничког рада настао је ћуп са мотивима животиња и људи, по узору на бамански ћуп из Малија.

Један део изложбе чине и тзв. скривени предмети, смештени у посебне кутије са идејом да их посетиоци, након додиривања, опишу.

Изложбу „Види, додирни, осети – предмети из збирки Музеја афричке уметности” прате аудио-дескрипција, потписи на Брајевом писму и легенде посебно прилагођене слабовидим особама, као и тактилне стазе, како би им припадницима овог за МАУ новог, а истовремено више него добродошлог, сегмента музејске публике, био омогућен трајни приступ и безбедно кретање кроз простор музеја.

Сваке недеље у оквиру програма „Недеља у МАУ”, биће организована стручна вођења кроз изложбу „Види, додирни, осети – предмети из збирки Музеја афричке уметности” за одрасле посетиоце и креативна радионица за децу „Каква је то риба дводихалица? Направимо тактилну слику“.

Као пратећи програм изложбе, намењен деци узраста од 6 до 12 година, у фокусу ове тематске радионице биће креативан рад којим ће чуло додира и важност говора бити главна видови изражавања.

На радионици „Каква је то риба дводихалица?“ учесници ће по чему је та врста јединствена у природи, која значења има у западноафричким културама, а затим ће осмислити и направити тактилну слику са мотивом рибе, користећи различите текстуре папира и друге материјале да дочарају облик и одлике као што су пераја и шаре.

Инспирација за дечји рад биће бронзана фигура рибе из збирке Музеја приказана на изложби „Види, додирни, осети“ и интерпретација одливена у гипсу.

Фото: Промо

Додај коментар: