Scroll Top

Путовања обогаћују ум и душу

putovana-oboga-uju-um-i-dushu
Сличне теме
IMG_3771

Година престоловања даје могућност освртања на културно-историјску заоставштину града и најазначаније личности...

НОВА КЊИГА ПУТОПИСА ИВАНЕ ДУКЧЕВИЋ

Ауторка је поделила своја истраживања и сазнања о пределима чија су историја, уметност и култура оставиле дубок траг на њу

У издању “Медија сфере”, из штампе је изашла најновија књига путописа и прича “Уметност путовања II” Иване Дукчевић, ауторке преко стотину путописа за велики број штампаних и онлајн магазина и 12 књига у форми туристичких водича, чији је аутор текста и фотографија.

Ивана је магистар примењених уметности и дизајна, уједно и путописац и фотограф. Добитница је прве награде Народног музеја у Београду, на конкурсу за најбољу археолошку фотографију, као и награде за дизајн Музеја примењених уметности у Београду на Октобарском салону. Љубав према фотографији и уметничку црту наследила је од оца, који је фотографисао и потом црнобеле фотографије правио у кућној лабораторији, док је љубав према путовањи- ма наследила од мајке. Од раног детињства путовала је светом с родитељима.

– Још пре великих ратова, чланови моје фамилије путовали су, селили се и понекад враћали. Одмалена сам знала да већ генерацијама живе по свету и да су моји родитељи међу реткима који су остали у Београду. Ипак, родбина на свим меридијанима, која је током посета свет доносила у Београд – и коју смо повремено посећивали – можда је учинила да место где живим постане премалено и да врло рано почнем да путујем. Или је тако било записано у звездама – истиче Ивана Дукчевић.

Ово је 14. књига Иваниних прича с путовања – о људима и обичајима, пејзажима, историји и разноликим културама. Према ауторкиним речима, настале су као резултат њеног личног путничког искуства, истраживања и сазнања о пределима чија су историја, уметност и култура оставили дубок траг и обогатили њене ум и душу.

– Књига садржи лична сазнања и доживљаје с путовања и састоји се из неколико засебних делова, разврстаних према дестинацијама. У овој књизи, писаној у приповедачком и путописном жанру, инспирацију за путовање могу пронаћи заљубљеници у пејзаже, историју, уметност и културу земаља, као што су Мароко, Португал, Шпанија, Грчка, Турска, Либан и Сирија. Оно што повезује путовања у сваки од ових, наизглед потпуно различитих, делова света су дубоко укорењена традиција, историја, која сеже у далеку прошлост, карактеристике и занимљиви обичаји људи и бајковити пејзажи, који својом, понекад безвременом, лепотом налик сценографији прате текст – каже ауторка о најновијој књизи.

Неочекивани делови Грчке

– Кроз Иванине фотографије истичу се и негују лепоте Гр чке. Кроз њене текстове читалац постаје жељан да открије широк спектар могуцìности Грчке, као туристичке дести нације. Ивана Дукчевић је уметница која компонује слике и осећања који заједно подстичу људе да сањају. Надам се да ћемо и убудуће сарађивати и помоћи српском народу да открије неочекиване и мање познате делове Грчке током сваког годишњег доба – поручила је Ангела Варела, директо рка Националне туристичке организације Грчке у Србији.

аутор ЕЛЕНА СТОЈАНОВИЋ

ФОТОГРАФИЈЕ: ПРИВАТНА АРХИВА

Додај коментар: