Scroll Top

Путовање у средњи век

putovanje-u-srednji-vek
Сличне теме

Удружење за очување старих заната и вештина Бели орлови

Превасходно базирано на реконструкцији живота Србије у време династија Немањића, Лазаревића и Бранковића, удружење организује фестивале и турнире у витештву, као и бројне радионице

Удружење Бели орлови основано је 2010, са циљем промоције културно-историјске баштине Србије, старих заната и вештина. Превасходно је базирано на средњовековној Србији и династијама Немањића, Лазаревића и Бранковића. Током својих 13 година постојања удружење је основало бројне фестивале и турнире попут Светског првенства у витештву у Смедереву и Јуст Оут фестивала у Манастиру Манасија код Деспотовца, којим су привукли пажњу, како домаће тако и светске публике.

Фото: Наталија Кунић

ИГРА ПРЕСТОЛА У СРБИЈИ

Фестивал Јуст Оут покренут је 2015. у Манасији, где су посетиоци први пут имали прилику да се опробају у бохурт витешким борбама у пуном оклопу. Овај догађај одиграо се у време светске грознице за “Игром престола”, па су светски медији попут Гардијана, Њујорк тајмса и Мајкрософт њуза повукли паралелу између овог догађаја и популарне серије. Овим објавама упрли су очи светске јавности на фестивал и довели га до рекордне посећености.

– Нисмо могли ни да сањамо о промоцији у том облику нити о толикој светској пажњи, али тај детаљ је помогао да они који се у Србији баве промоцијом средњовековне културне баштине добију подршку јавности само због тога што се указала сличност са серијом. Ми смо то максимално искористили, што је за последицу имало да 2019. сви који се баве тиме дођу у Смедерево, у нашу највећу равничарску тврђаву, и да направимо нешто што свет до тада није видео – наводи директор удружења Владимир Благојевић.

БИТКА СА 300 УЧЕСНИКА

Светско првенство у историјским средњовековним борбама је годинама одржавано по европским метрополама попут Прага, Рима, Мадрида и Барселоне, а десето издање је 2019. стигло и у Србију. Том приликом је први пут организована и масовна битка са 300 учесника, као и средњовековни сајам, дечји турнир у стреличарству, радионице за децу и родитеље, као и бројни музички наступи.

– Те године добили смо и награде од Привредне коморе за најбољи фестивал у Србији и Туристички цвет од Туристичке организације Србије, а све је кулминирало наградом за најбоље организовано Светско првенство. Занимљиво је да су 2019. сви капитени на завршној конвенцији били сагласни да се Светско првенство понови или, чак, да буде трајно у Србији. То је мени најлепши комплимент који сам добио у животу. Схватили смо да треба да се преместимо у Београд и да покушамо да, од тога што смо до тада изградили, направимо нешто што ће бити препознатљиво, како у нашем главном граду тако и у целом свету. Идеја је да наши фестивали постану традиција. Трудимо се да направимо дугорочан план која ће опстати да бисмо навикли публику и да би се она враћала – објашњава Благојевић.

ГАЛЕРИЈА ВИТЕЗОВА

Недавно је на Калемегданској тврђави, у унутрашњости Стамбол капије, отворена “Галерија витезова”, у којој су изложени експонати средњовековних оклопа, оружја, оруђа и владарских инсигнија.

Изложени модели су прављени за потребе бројних фестивала који су захтевали производњу аутентичне опреме према историјским списима и ономе што се чува у Музеју Српске православне цркве.

У галерији можете видети и оригиналне реплике одежди прављених за предстојећу документарну серију “Свето краљевство” о династији Немањића. Оно што ову галерију издваја од других је могућност интеракције с изложеним експонатима, без препрека и баријера.

– Посетиоци могу из прве руке да осете искуство средњег века, али и да дотакну и пробају експонате, што је реткост у данашњим музејима. Оџив публике је велики, а посебно је лепо када видите да сте заинтересовали најмлађи нараштај кроз поменути интерактиван елемент. Суштина је да заинтересујемо децу за нашу историју и променимо фокус омладине ка едукацији и изучавању. Фокус је на промоцији историје кроз актуелне садржаје, забаву, игре и интеракцију – објашњава Благојевић.

Кроз овај шармантни простор спровешће вас витезови у пуном оклопу, који вас својом појавом моментално враћају неколико векова уназад. Сваког дана у галерији можете наићи и на калиграфкиње овог удружења, које посетиоце уче вештинама краснописа на пергаменту.

ОД МАЧЕВАЊА ДО ТКАЊА

Све експонате у галерији изнедриле су поменуте радионице Белих орлова, а многи учесници су, кроз године рада, достигли перфекцију, тако да њихови производи постижу запажене резултате на европском и светском
тржишту.

Удружење нуди велики број радионица попут стреличарства, мачевања, кожарства, дрводељства, воскарства, грнчарства, ткања, ковачког заната, калиграфије, мозаика, сликарства и јувелирства.

Најпопуларније су стреличарство и мачевање, као и ХНБ софт, мачевање у сунђерастој одори, намењено и прилагођено најмлађима.

– Стреличарство је популарно међу свим узрастима. Има и заинтересованих за ковачку радионицу, многима је занимљиво да виде процес израде мача. У том свету средњовековне нише зна се тачно ко како ради и какву опрему производи, а ми у Србији имамо једног од најбољих европских мачара, који је свој занат довео до перфекције и сваки комад који он откује изгледа музејски. У будућности планирамо да уведемо неке од тих
радионица на самој локацији на Калемегдану, превасходно оне које не могу да се реализују у самој галерији. Кад будемо постали довољно
препознатљиви на Калемегдану, отвориће се прилика да све на чему смо радили и све што смо прикупили тамо презентујемо, да буде свима доступно – поручује Владимир Благојевић.

Фото: Архива Белих орлова

Додај коментар: