Scroll Top

Шахисти великог срца

sahisti-velikog-srca
Сличне теме

У згради ,,Борбе“ одржана Хуманитарна бизнис лига

На турниру је учествовало 25 екипа, које су чинили представници органа државне управе, приватних предузећа, медија и просветних установа

У сарадњи са Шаховским савезом Београда, Издавачком кућом ,,Клет“ и Привредном комором Србије, Хуманитарна бизнис лига у шаху одржана је 30. маја у згради ,,Борбе“. Основни циљ био је прикупљање средстава за Удружење родитеља превремено рођене деце Мали див, а један део средстава одвојен је и за здравствени центар у Ораховцу на Косову и Метохији.

На турниру је учествовало 25 екипа, које су чинили представници органа државне управе, приватних предузећа, медија, просветних установа и сви они којима је шах у срцу, а уједно су имали и жељу да буду део ове хуманитарне мисије.

– Циљ турнира није само масовност, већ хумани део, који носи са собом. Овим путем спојили смо шахисте и предузетнике и још једном доказали да шах не познаје границе већ, попут моста, спаја све људе с истим циљем – поручио је Андрија Јоргић, председник Шаховског савеза Београда.

Генерална директорка издавачке куће ,,Клет“ Гордана Кнежевић Орлић поручила је да једна од највећих образовних издавачких кућа у Србији ове године слави 20 година постојања и да су, као најбољи начин да прославе велики јубилеј, одлучили да подрже све оне активности које негују исте вредности за које се и сами боре кроз своје уџбенике и рад.

– Верујемо да је шах један интелектуални спорт, који подржава креативност, концентрацију, посвећеност и логичко размишљање, што нас је, између осталог, подстакло и инспирисало да покренемо Бизнис шах лигу. Идеја је да се одржава два пута годишње, да имамо пролећни и јесењи куп, односно, хуманитарни сусрет – објаснила је Орлић Кнежевићева.

У име још једног партнера Бизнис лиге – Привредне коморе Србије, обратила се Бранислава Симанић, директорка Сектора за предузетништво, која је истакла да се, као институција, увек радо одазову оваквом позиву и прилици да помогну. Закључила је да оно што спаја предузетнике и шахисте јесте брз и паметан начин размишљања.

Шаховски савез Београда има велику подршку многих пријатеља шаха, а један од њих је и Саша Благојевић, власник Компаније ,,Ало медија систем“, који је истакао да се овим турниром спаја лепо и корисно.

– Сви учесници имају прилику да се друже, а нека питања која су важнија од шаха и бизниса стављена су у први план. Помоћу многобројних медија који су дошли да испрате догађај, ова јака, хуманитарна порука преносиће се и даље – поручио је Благојевић.

Председник општине Нови Београд Бобан Бован, као и сваки пут досад, радо се одазвао позиву да се прикључи овој хуманитарној акцији и навео да је на тој општини експоненцијално порасло интересовање за шах, као и да ће и у будућности бити пријатељи оваквих манифестација.

Удружење родитеља превремено рођене деце Мали див једино је национално удружење које се бави проблематиком превременог рођења, а чије активности обухватају територију целе Републике Србије. Представник удружења Светлана Прерадовић, истакла је да јој је велика част и задовољство што се одазвао велики број људи и да су на тај начин сви они постали пријатељи Малог дива.

Специјални гост турнира био је председник Удружења за размену образовања између Кине и Србије Тијен Џен, који је истакао да се радује свакој будућој сарадњи између ове две земље. Он је уједно и прогласио турнир отвореним, а први потез симболично је повукао Василије Тица, ученик ОШ ,,Драгојло Дудић“ и члан Удружења Мали див.

Иако су победници били сви они који су, на било који начин, учествовали у томе да превремено рођена деца имају срећнију садашњост и будућност, ипак су морали бити проглашени најбољи.

Заслужени победник је Нафтна индустрија Србије, док је друго место припало ,,АГМ аутсорсингу“, испред трећепласиране Математичке гимназије.

Фото: Борба

Додај коментар: