Scroll Top

Северни драгуљ Италије

severni-dragulj-italije
Сличне теме

Језеро Гарда, највеће језеро Апенинског полуострва, у подножју Алпа

Пескјера, Сирмионе, Малћезине, Лимоне и Рива дел Гарда биле су наше станице, а успомене које смо понели с тог пута заиста су уникатне

Највеће италијанско језеро Гарда налази се на самом северу земље, а познато је по узгоју маслина и бројним виноградима.

Иако код нас није толико популарно, због својих природних лепота и бројних плажа Лаго ди Гарда представља веома привлачну туристичку дестинацију, посебно у летњим месецима. Искористили смо прилику да обиђемо пет феноменалних приобалских градова.

Пескјера, Сирмионе, Малћезине, Лимоне и Рива дел Гарда биле су наше станице, а успомене које смо понели с овог путовања заиста су уникатне.

Пескјера, рибњак у цвећу

Пескјера (дел Гарда), градић у провинцији Верона, налази се на самом југоистоку језера.

Од свог оснивања становници овог места били су рибари, одакле и потиче назив града (“рибњак” на италијанском).

Ово је место одакле река Минчо отиче из језера и на чијем се ушћу налази средњовековни град.

Посебно су нас импресионирали уређени цветни аранжмани који красе читаво место.

Утврђење овог града са свих страна је окружено водом из језера које је препуно риба, а с копном је спојено само мостовима.

Слободно време искористили смо за шетњу градом, као и за чувени италијански капућино и кроасан, уз фантастичан поглед на шарене куће, које се пружају тик уз обалу.

Сирмионе, мали град великих сладоледа

Један од најпосећенијих приобалних градова на језеру Гарда је Сирмионе, који припада провинцији Бреша.

Његове уске калдрмисане улице, замак Скалиђеро, као и остаци античке римске виле, на тренутак ће вас вратити у прошлост.

Замак који се налази на самом улазу у центар града датира из 13. века, а са свих страна окружен је језерском водом.

Некада је управо ово утврђење чувало прилаз граду.

Скалиђеро се сматра једним од најочуванијих двораца у Италији, а његова архитектура, као и поглед с кула, привлачи велики број туриста.

Шетњом кроз уске улице упознавали смо град, а како су нас упутили да је Сирмионе познат по добром сладоледу, отишли смо у оближњу ђелатерију да то и проверимо.

Овде се сладоледи продају по величини корнета, који могу бити класичини или пак преливени чоколадом и шареним мрвицама, а њихова величина и укус су оно што ће вас дефинитивно изненадити.

Малћезине, средњовековне кулисе

Вожњом кроз чувену ривијеру маслина упутили смо се ка источној обали Гарде.

Малћезине је једно од најживописнијих места. Одише аутентичним шармом.

Уски пролази испуњени су традиционалним ресторанима и сувенирницама, а кроз један од њих долази се до чувених Капитани врата,
одакле се пружа невероватан поглед на језеро.

Један од главних туристичких атракција овог места, замак Малћезине, саграђен је још у 13. веку, а оно што често збуни посетиоце јесте још један назив који носи – Скалиђеро, идентичан као онај из града Сирмионе.

Разлог је што је пао у руке моћне породице Дела Скала, која је комплетно реконструисала овај и неколицину других замака на језеру.

Током посете замку можете видети бројне изложбене просторије попут Природњачког музеја, оружарнице, Скалиђеро резиденције и конгресне сале.

Дуж стазе која води кроз дворац наишли смо на терасу Ривелино, која служи за одржавање бајковитих церемонија венчања, а затим и на степенице које воде до врха куле, на 31 метар висине.

Иако су степеницебројне и стрме, оно што ће вас дочекати на самом врху вреди пењања.

Панорама готово читавог града нуди, с једне стране, поглед на околне плаже, а с друге, на кровове свих градских кућа.

Оно што даје посебну чар јесте околни венац Алпа.

На врху куле налази се звоно саграђено 1422, које се и даље користи. Ако се задесите на кули у тренутку када зазвони, осећај може бити и мало непријатан.

Лимоне, град у знаку лимуна

Обилазак овог невероватног дела Италије наставили смо бродом, упутивши се ка граду Лимоне сул Гарда, најсевернијем месту у Европи у ком расте лимун.

Занимљива чињеница за ово место јесте да назив Лимоне (дословно значење лимун) не потиче од узгоја ове воћке, већ од латинске речи
лимен, што значи граница, с обзиром на то да је ово место на граници Бреше и Трента.

Чистом случајношћу, вековима касније, лимун је постао један од главних бизниса овог подручја.

Лимоне још чува душу малог села и цео је у знаку лимуна, те се и око бројева кућа налазе његови плодови.

Према препоруци локалног становништва, овде обавезно треба пробати лимунаду и чувени лимунћино, направљен од локално узгајаних лимуна.

Рива дел Гарда, северна обала

Рива је најсевернији град на језеру Гарда.

Иако је ово место једно од главних летовалишта туриста из Енглеске, није познато само по туризму.

Рива дел Гарда била је важна стратешка тачка која је спајала Алпе и италијанске равнице током векова, те има и историјски значај.

Градском ривом, кроз стари центар града, долази се на Спјађу сабиони, зелену плажу у оквиру градског парка. Након купања обишли смо и остатак града, а потом направили предах у једном од традиционалних италијанских ресторана, уз пасту карбонару и чашу белог вина.

Рива је уједно била и последњи град нашег обиласка језера Гарда, за које можемо рећи да ће сигурно задовољити апетите свих авантуриста и љубитеља бајковитих пејзажа.

Фото: Борба

Додај коментар: