Scroll Top

Савремене тенденције и староградске шетње

savremene-tendentsije-i-starogradske
Сличне теме

ФЕСТИВАЛ АРХИТЕКТУРЕ БИНА ОД 26. МАЈА ДО 7. ЈУЛА

Циљ манифестације је да скрене пажњу на вредности објеката поред којих често пролазимо, а чију лепоту, можда, не примећујемо

Међународна недеља архитектуре БИНА 2022 биће одржана 17. пут од 26. маја до 7. јула у Београду. Акценат ће бити на четири програмске целине, које се, свака на свој начин, баве савременом архитектонском и урбанистичком праксом: конкурсна активност у Београду у претходној години, обележавање 125 година од рођења великана српске архитектуре Николе Добровића, Награда Европске уније за савремену архитектуру “Мис ван дер Рое” и серијал програма “Добар урбани живот”. Више о овогодишњој манифестацији за Борбу говори Даница Продановић, један од оснивача и члан БИНА тима.

Даница Продановић
ФОТО: ПРИВАТНА АРХИВА

Овогодишња БИНА отвара се изложбом “Награде и конкурси 2021- 2022”. Kакав је значај ове изложбе и шта публика може очекивати да види на њој?

– Изложба представља пресек конкурсне активности која је у последњих годину дана била изузетно жива и кретала се у широком распону тема и области, од конкурса за споменичка обележја и ентеријерска решења до урбанистичко-архитектонских анкетних конкурса и пројектних за јавне објекте. Посредством ових конкурса поново се скренула пажња и тражила су се решења за неке локације које су годинама нерешене попут блока у близини Трга Славија, објеката који деценијама недостају, као што су Факултет музичких уметности, или вапе за проширењем попут Музеја савремене уметности или Народне библиотеке. Намера кустоса је била да на овај начин прикаже богатство идеја, али и да подвуче чињеницу да се једино на овај начин у демократском поступку може добити највећи број и најквалитетнија решења. Пратећи програм уз изложбу, округли сто и стручна вођења, отвориће дискусију која је везана за позицију архитеката, учешће награђених аутора у каснијој разради пројеката и праћењу реализације, као и за законске оквире у којима се конкурси организују.

Ове године бавићете се и актуелним дешавањима на архитектонској сцени. Чему стреми данашња архитектура?

– Време у коме живимо, са сталним новинама у сфери технологије, условима тржишног пословања и невероватним убрзањем, захтева креативност, квалитет и брзину при изради пројеката. За такав резултат неопходно је умрежавање и трансдисциплинарно повезивање различитих учесника у стваралачком процесу. Архитектура је престала да буде испарцелисан производ инжењера различитих струка, већ је прерасла у фузију у којој се успешно преплићу и допуњују бројни стручњаци. Сваке године посебну пажњу поклањамо архитектама које су на почетку каријере, али за собом већ имају успешне реализације. Ове године представљамо МОДЕЛАРТ архитекте из Новог Сада, чији се рад базира на сталном истраживању и експериментисању. Они полазе од тога да је архитектура процес који се не завршава изградњом објекта, већ се реализује кроз интеракцију с корисницима простора, односно кроз социјалну димензију архитектуре. Истовремено током процеса пројектовања у овом студију се перманентно испитују могућности нових просторних решења и примене различитих материјала.

Kонкурсни рад 3Д приказ метроа
Павиљон Музеја савремене уметности
Прва награда: Факултет музичких уметности, аутори Бојана Ковач Ћурасиновић и Милош Ђурасиновић

БИНА садржи увек богат пратећи програм. Шта ове године не бисмо смели да пропустимо?

– БИНА је фестивал архитекту ре, намењен најширој публици, с намером да промовише струку, да скрене пажњу на вредности и у непосредном сусрету дели знање о квалитету и значају објеката и амбијената поред којих се често пролази, а можда не примећује њихова лепота. Сваке године значајан део програма чине БИНА шетње. Овај пут један број шетњи је тематски посвећен локацијама које су биле предмет конкурса и њих ће водити добитници награда. Други сегмент чине шетње у вези с опусом Николе Добровића и, пре свега, његовим визијама за развој послератног Београда. Трећи сегмент су тзв. староградске шетње, овај пут дуж земунске и дорћолске стране Дунава, које шетачима на неким познатим трасама откривају неке нове углове гледања. Већ неколико година практикујемо и организацију архитектонских излета. После Зрењанина, Панчева и Kрагујевца, ове године идемо у Шабац.

Ту је и изложба “Европска награда за савремену архитектуру 2022”. Шта можемо да очекујемо да видимо и које разлике у архитектонском стилу и правцу увиђате у односу на претходну изложбу?

– Ова изложба представља пресек архитектонске продукције од октобра 2018. до априла 2021. Због епидемије претходна додела и изложба су биле одложене, тако да је овогодишњи избор укључио још већи број номинованих радова, тачније 532, из 41 државе. Овогодишњи добитници награде су чланови студија “Графтон аркитектс” из Даблина за пројекат “Градска кућа”, објекта у саставу Универзитета Kингстон у Лондону, а из редова архитеката који су на почетку каријере награду је добио студио “Лакол” из Барселоне за пројекат кооперативног становања “Ла Борда” у Барселони.

Пројекти који су ушли у ужи избор за награду, пет у главној и два у категорији оних који ступају на професионалну сцену, јасно показују тенденције у савременој архитектури, а то су мултифункционал-ност јавних објеката, њихова отвореност према локалној заједници, као и непосредна брига за заједницу кроз реализацију, пре свега, стамбених објеката различитих категорија и тражење начина да се постигну квалитетна просторна решења, а у складу с потребама становника и корисника, а не на првом месту тржишта, односно инвеститора. Свеприсутна криза учинила је да се и у најбогатијим земљама тежиште ставља на пројекте који се одговорно односе према средини, користећи расположиве ресурсе, системе за уштеду енергије и могућност трансформације и прилагођавања начина коришћења. Посебан сегмент изложбе чини ће представљање српских пројеката који су учествовали у номинацијама у последњих девет година, откад наша земља учествује у такмичењу. Ове године Србију је представљало шест пројеката.

ЕУ награда “Градска кућа” Универзитета Kингстон у Лондону
ФОТО: PROMO ED REEV

Шта доноси програм “Добар урбани живот 2”?

– Прошлогодишња успешна студентска радионица овог пролећа се реализује у сарадњи Архитектонског факултета из Београда и Техничког универзитета из Беча. Током радионице студенти ће покушати да, интервенцијом на локацији Великог степеништа, понуде решење, предлог нових садржаја којим би овај простор унапредили. Такође, тура “Улични графити” повезаће се с урбаном гастрономијом и бригом о деци и младима из угрожених социјалних средина. У простору “Нове Искре”, која промовише нове моделе рада, представиће се стартапови који, уз подршку Научно-технолошког парка, раде на развијању програма који промовишу екологију и резилијентност у урбаним условима. У амбијенту Звездарске шуме, која је заштићени споменик природе, а истовремено у себи крије и један од најзначајнијих архитектонских и научних бисера града, комплекс Опсерваторије, спојиће се активности које се ба ве очувањем физичког и менталног здравља. Завршетак програма обележиће БИНА & Силоси плејдеј, у оквиру ког ће се говорити о индустријском наслеђу и могућностима његовог новог креативног живота, затим упознавање с урбаним пчеларством, као и необичним могућностима рекреације у урбаној средини, као што су урбани алпинизам, паркур или стреличарство.

аутор МИЛИЦА ДРАШКОВИЋ

ФОТОГРАФИЈЕ: БИНА

Додај коментар: