Scroll Top

СРПСКИ ФИЛМОВИ НА 72. БЕРЛИНСКОМ ФИЛМСКОМ ФЕСТИВАЛУ

srpski-filmovi-na-72-berlinskom-filmsko
Сличне теме

Данас почиње 72. по реду Берлински филмски фестивал који ће трајати од 10. до 20. фебруара 2022. На овогодишњем фестивалу наћиће се и српски аутори а у фестивалској понуди нове режије Милоша Пушића и Данета Комљена. Пушићев филм „Хероји радничке класе“ који је настао уз подршку Флмског центра Србије а у коме главну улогу тумачи наша прослављена глумица Јасна Ђуричић, део је престижног програма „Панорама“. Пројекат за овај филм је 2012. учествовао на платформи за развој сценарија одржаној баш у оквиру Берлинског фесивала.

Филм „Хероји радничке класе“ настао је у окриљу Пушићеве продукцијске куће Алтертисе, а на сценарију су, поред Пушића, радили његови проверени сарадници Душан Спасојевић и Иван Кнежевић. Поред и Јасне Ђуричић, која је недавно проглашена за најбољу европску глумицу, у „Херојима радничке класе“ глуме и Борис Исаковић, Предраг Момчиловић, Стефан Бероња Циле, Александар Ђурица и други.

На овогодишњем Берлинском филмском фестивалу биће приказана и српска мањинска копродукција „Послеводе“ у режији Данета Комљена, и то у оквиру селекције „Форум“. Филм „Послеводе“, настао је у копродукцији Немачке, Шпаније, Републике Кореје и Србије. У филму глуме Јонаш Хапка, Сигне Вестберг и Бобан Калуђер. Главни продуцент је немачки Фланеур Филмс, док су српски копродуценти Наташа Дамњановић и Владимир Видић из продуцентске куће Дарт филм. Настанак овог филма је такође подржан од стране Филмског центра Србије и Министарства културе и информисања Републике Србије.

Још један домаћи пројекат увршћен у одабрани програм 72. Берлинског филмског фестивала јесте популарна серија „Црна свадба“, настала у продукцији филмске куће Фирефлy и Телекома Србија. Креатори серије су Страхиња Маџаревић и Немања Ћипранић, а Ћипранић потписује и режију свих десет епизода ове серије у којој протагонисте тумаче Уликс Фехмиу, Јелена Ђокић, Никола Којо и Славко Штимац.

Додај коментар: